Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravljao bez kvoruma

SABORSKI Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu pod predsjedanjem Hrvoja Kraljevića raspravljao je danas o više zakonskih prijedloga, ali bez zaključaka jer nije bilo kvoruma.

Raspravljali su tako i o konačnome prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) koji je već prošao prvo čitanje u Hrvatskome saboru.

Tajnik HAZU-a Slobodan Kaštela istaknuo je da bi bilo dobro da se taj konačni prijedlog donese do kraja tekućega saborskog zasjedanja kako bi se mogao početi primjenjivati od početka sljedeće godine. Dodao je da je, po podatcima HAZU-a, Ministarstvo financija za provedbu izmjena i dopuna Zakona o HAZU-u izdvojilo 4,100.000 kuna u razdjelu Ministarstva rada i socijalne skrbi.

I dok se Odbor bez rasprave složio sa stajalištem zamjenice ministra kulture Biserke Cvjetičanin da to ministarstvo nema primjedaba na prijedlog Upravnoga vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) o diobenoj bilanci toga javnog poduzeća, s dnevnoga reda sjednice skinuta je točka o prijedlogu imenovanja novoga predsjednika Nacionalnoga vijeća za visoku naobrazbu.

Predsjednik Odbora Hrvoje Kraljević upozorio je naime da Vladin prijedlog nije u skladu s odredbama članka 130. Zakona o visokim učilištima. Podsjetio je da u skladu sa Zakonom prijedlog mogu uputiti samo Rektorski zbor i senati hrvatskih sveučilišta te upravna vijeća visokih škola i veleučilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu, kako je rečeno, već nekoliko mjeseci ne radi ´punom parom´ od kada je predsjednica Helena Jasna Mencer stupila na dužnost rektorice zagrebačkog Sveučilišta i nakon toga podnijela zahtjev za razrješenjem s dužnosti u Nacionalnome vijeću.

Na primjedbu člana Odbora akademika Ive Šlausa da je nefunkcioniranje Nacionalnoga vijeća velik problem te da ga treba što prije ukloniti, Kraljević je istaknuo kako je svjestan toga, no da ne želi raditi protivno zakonskim odredbama.

Članovi Odbora složili su se da je konačni prijedlog zakona o Zavodu za školstvo jedan od rijetkih dokumenata koji je znatno popravljen u usporedbi s prošlim čitanjem. Predstavnici Ministarstva prosvjete i športa s ministrom Vladimirom Strugarom složilo se i s nekim prijedlozima koje će članovi Odbora pretočiti u amandmane.

Među njima je i prijedlog Zlatka Šešelja da suglasnost na Statut Zavoda za školstvo treba dati Hrvatski sabor, a ne Vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara