Saborski Odbor za poljoprivredu: O suši bez kvoruma

SABORSKI odbor za poljoprivredu i šumarstvo danas je u Čepinu kod Osijeka raspravljao o saniranju šteta od katastrofalne suše, ali zbog nedostatka kvoruma nije mogao glasovati o prijedlogu zaključka koji je predložio predsjednik Odbora Drago Krpina.

Nakon više od jednosatnog kašnjenja, zbog nenajavljenog obilaska polja kombinata IPK i više od dvosatne rasprave Krpina je kazao kako Odbor zbog nedostatka kvoruma ne može obaviti glasovanje pa je sjednica prekinuta, a nastavak je zakazan za utorak u Hrvatskom saboru, do kada članovi Odbora trebaju u svojim strankama obaviti konzultacije, kako bi se postignuo konsenzus o rješavanju ovoga pitanja.

Krpina je predložio da se, zbog katastrofalnih šteta od suše, hitno pristupi rebalansu državnog proračuna, kojim bi se proračunskim korisnicima za 10 posto umanjile stavke za reprezentaciju, za intelektualne usluge, promidžbe i informiranja čime bi se, tvrdi Krpina, osiguralo oko 500 milijuna kuna.

Krpina je mišljenja da nedavno predložene mjere Vlade RH za saniranje šteta od suše neće imati opipljivijeg učinka za proizvođače bez osiguranja konkretnog novčanog iznosa za obeštećivanje te da ovim prijedlogom stabilnost proračuna i njegovih korisnika ne bi bila ugrožena.

Odbacio je tvrdnje ministra financije Mate Crkvenca da u proračunu nema novca za te svrhe, ocijenivši da ga ima i da je to pitanje političke volje. Izrazio je nadu da će Ministarstvo poljoprivrede ustrajati u svojoj namjeri da se osiguraju potrebita sredstva i da neće popustiti pred eventualnim političkim nagodbama sa koalicijskim partnerima, prije svega sa SDP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saborski zastupnik SDP-a i član Odbora Željko Malević odbacio je teze da se u pitanju nadoknade šteta od suše radi o borbi dvije najjače stranke vladajuće koalicije, kazavši kako je potrebno da Odbor jedinstveno zatraži da Vlada provede svoje nedavno utvrđene mjere za sanaciju šteta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslav Pažur kazao je kako postoji mogućnost da se, ovisno o dogovoru s Ministarstvom financija, dio poticaja za jesenske kulture, bez obzira na referentne prinose, seljacima isplati prije žetve, a cjelokupan iznos tijekom ili nakon žetve. Dodao je kako će se ustrajati u prijedlogu da se iz proračuna isplati minimalno 30 posto ukupnog iznosa štete, koja je, kako tvrdi, najmanje u već procjenjenim okvirima od 1,3 milijarde kuna.

U raspravi je ocijenjeno kako štete od suše imaju karakter nacionalne katastrofe čije će izravne i neizravne posljedice, zbog poremaćaja tržišnog sustava prehrambenih proizvoda, osjetiti svi hrvatski građani te da je riječ o izvanrednim okolnostima koje traže izvandredne mjere.

U radu odbora sudjelovali su predstavnici seljačkih udruga Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Hrvatskog seljačkog saveza i HDZ-ove Zajednice sela "Stjepan Sulimanac" te saborski zastupnici Vladimir Šeks (HDZ) i Stjepan Živković (HSS) koji nisu članovi toga tijela ali su, pojasnio je Krpina, "sukladno Poslovniku izrazili želju da se uključe u rad ove sjednice".

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara