Saborski Odbor za turizam prihvatio Izvješće HFP-a o Sunčanom Hvaru

SABORSKI Odbor za turizam na današnjoj je sjednici prihvatio Izvješće Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o natječaju za prodaju dionica hotelskoturističke tvrtke Sunčani Hvar, no izrazili su nezadovoljstvo svime što se oko prodaje te tvrtke događalo nakon provedenog natječaja.

Članovi Odbora od hrvatske su Vlade zatražili da u najkraćem roku, do iduće sjednice Hrvatskog sabora, podnese dokument o strategiji i načelima dalje privatizacije turističkog portfelja kako bi se proces privatizacije mogao nastaviti na transparentniji način.

Predsjednik Odbora Valter Drandić napomenuo je da je Izvješće HFP-a na njihovoj prošloj sjednici podnio zamjenik predsjednika HFP-a Krešimir Starčević te da članovi ni tada kao ni danas nisu na to imali primjedbi. Ocijenio je i da je unatoč zakonski provedenog natječaja sve ono poslije što se događalo nanijelo veliku štetu ne samo toj tvrtci nego i hrvatskom turizmu u cjelini.

´Najveća šteta je što se jedno vrijedno turističko poduzeće iskoristilo za politička i domoljubna prepucavanja, pri kojima je najmanje bilo riječi o gospodarskom razvoju Sunčanog Hvara´, rekao je Drandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi je nekoliko članova Odbora izrazilo i nezadovoljstvo time što Sunčani Hvar nije privatiziran.

Odbor je usvojenim zaključcima od Vlade zatražio i da podnese izvješće o stanju u tvrtki ACI, za koju drže da bi u idućem razdoblju mogla postati problematičnom ne samo zbog dugovanja, nego i zbog njene eventualne privatizacije.

Neki su članovi Odbora i na današnjoj sjednici ponovo izrazili nezadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom turizma i informiranjem o turističkoj politici, na što je nazočni zamjenik ministrice turizma Zdenko Mičić rekao da su iz Ministarstva do sada uvijek odgovarali na ono što je Odbor tražio.

U vezi privatizacije Sunčanog Hvara kao i dosadašnje privatizacije turističkih tvrtki Mičić je kazao da je privatizacija išla prema operativnom planu koje je usvojio i HFP i hrvatska Vlada. Napomenuo je da ni u Ministarstvu nisu zadovoljni dosadašnjim tijekom privatizacije te da bi i oni željeli da se na natječaje za turističke tvrtke javlja više zainteresiranih investitora, ali se to na žalost ne događa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara