SAD bi mogao razmotriti kompromis oko rezolucije

SUOČENE s mogućnošću poraza u Ujedinjenim narodima, Sjedinjene Države su u srijedu najavile spremnost da razmotre kompromisni tekst nacrta rezolucije o Iraku kako bi osigurale njezin prolaz, piše Los Angeles Times.

Velika Britanija, Meksiko i Čile rade na mogućim izmjenama rezolucije, koja utire put ratu u Iraku, možda uključujući i davanje posljednjeg ultimatuma Saddamu Husseinu.

´Ako predložena promjena ostane pri temeljnom zahtjevu da ostajemo kod prethodnih rezolucija i da se suočavamo s realnošću i odlučujemo jer vrijeme istječe ili je skoro isteklo, tada ćemo poslušati´, navodi Los Angeles Times visokog dužnosnika State Departmenta. ´Ako netko želi nešto izmijeniti u našem nacrtu što bi dovelo do glasovanja, razmotrit ćemo to´.

Vijeće sigurnosti je podijeljeno uoči mogućeg glasovanja o američkoj rezoluciji koje se očekuje idućeg tjedna. Sjedinjene Države su na suprotnim pozicijama s ključnim europskim zemljama Francuskom, Njemačkom i Rusijom koje su rekle u srijedu da će blokirati novu rezoluciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni UN-ov inspektori oružja Hans Blix i Mohamed ElBaradei će u petak izvijestiti Vijeće sigurnosti o protekla tri mjeseca inspekcija.

Blix je u petak najavio da je napravio popis preostalih zadaća za Irak kako bi dokazao da se razoružava, što bi moglo otežati američke napore da dobije prolaz za svoju rezoluciju.

Čile i Meksiko predlažu kompromis prema kojem bi neka od tih pitanja mogla biti spojena s rokovima. Ako Irak ne obavi svoje zadaće u svezi s tim pitanjima, tada bi se mogla upotrijebiti sila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara