SAD: BISKUPI VIDE NAPREDAK U BORBI PROTIV SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Američki katolički biskupi priopćili su u subotu da je u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece ostvaren veliki napredak u proteklih godinu dana, a nekoliko stotina svećenika zbog toga je udaljeno iz službe. LPredsjednik crkvenog Odbora za borbu protiv seksualnog zlostavljanja nadbiskup Minneapolisa Harry Flynn rekao je na sastanku američke biskupske konferencije u St. Louisu kako su napravljeni ogromni napori kako bi katolička crkva u SAD-u ispunila obećanja sa prošlogodišnjeg sastanka u Dallasu.

Flynn je, međutim, dodao da još mnogo toga treba učiniti i pozvao američke biskupe da surađuju u istrazi koja treba otkriti koliko svećenika je sudjelovalo u seksualnom zlostavljanju.

"Od našeg posljednjeg sastanka u Dallasu nekoliko stotina svećenika koji su seksualno zlostavljali malodobnike uklonjeno je iz službe", kazao je Flynn.

Predsjednik američke biskupske konferencije biskup Wilton Gregory iz Bellevillea u Illinoisu rekao je na konferenciji za novinare da reforma američke katoličke crkve usmjerena na sprječavanje seksualnog zlostavljanja čudesno napreduje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari, međutim, kažu kako neki biskupi otežu s punom suradnjom u istrazi o svećenicima seksualnim zlostavljačima djece.

Predsjednik laičkog istražnog povjerenstva Frank Keating, bivši guverener Oklahome, dao je ostavku prije nekoliko dana ustvrdivši da se neki biskupi ponašaju kao mafija štiteći se od istrage.

U pedofilskom skandalu koji traje već godinu i pol dana američka katolička crkva izgubila je mnogo svoga ugleda i bila prisiljena isplatiti stotine milijuna dolara za odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Taj skandal Flynn je ocijenio "možda najgorom krizom" u povijesti američke katoličke crkve, najveće vjerske zajednice u Sjedinjenim Državama.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara