SAD: Bushova popularnost ponovo raste

POTPORA Amerikanaca ratu u Iraku nakon prethodnog pada, ponovo je porasla a raste i popularnost predsjednika Busha, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja CNN/USA Today/Gallup.

Analitičari smatraju da je to posljedica nedavnog posjeta predsjednika Busha američkoj vojsci u Iraku za Dan zahvalnosti kao i činjenice da se u posljednja dva tjedna smanjio broj američkih žrtava u toj zemlji.

Šezdeset posto Amerikanaca odobrilo je u istraživanju odluku o napadu na Irak, a isti postotak kaže da je stanje u Iraku bilo vrijedno rata. Ovo je najviša razina potpore američke javnosti ratu u Iraku od kolovoza mjeseca kada su napadi na američke snage u Iraku počeli jačati, a potpora javnosti opadati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje obavljeno prošloga vikenda je pokazalo da 42 posto Amerikanaca želi da se dio ili sve američke snage povuku iz Iraka, dok je to u listopadu tražilo 57 posto.

Bushovo obnašanje predsjedničke dužnosti sada odobrava 55 posto Amerikanaca, nakon što je u tjednima prije posjeta Bagdadu krajem studenoga njegova popularnost pala na 50 posto, najnižu razinu za njegova predsjedništva.

Porasli su i Bushovi izgledi da ponovno bude izabran za predsjednika iduće godine. Ukupno je 48 posto registriranih birača u istraživanju reklo da će vjerojatno glasovati za njega, dok je 41 posto izrazilo namjeru da izabere demokratskog kandidata. To je bolje nego u listopadu kada je omjer bio 46 posto prema 43 posto za Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara