SAD će s Iračanima tražiti ulogu UN-a u izboru privremenih vlasti

VLADA predsjednika Busha u nastojanju da spasi ugroženi plan obnove iračke suverenosti pridružit će se iračkim čelnicima i zatražiti da Ujedinjeni narodi odigraju ulogu u izboru privremene vlasti u Iraku, piše u petak The New York Times.

NYT piše, pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke vlade, da će američki upravitelj Iraka Paul Bremer i iračko izaslanstvo predvođeno trenutnim predsjednikom Vijeća za privremenu upravu Iraka Adnanom Pachachijem pozvati u ponedjeljak na veće sudjelovanje UN-a.

Novi potez odgovor je na kritike šiitskog vođe ajatolaha Ali al-Sistanija da sadašnji američki plan za izbor privremenih vlasti nije dovoljno demokratičan i njegovo traženje izravnih izbora. Američki plan predviđa skupštine na razini pokrajina koje će birati delegate za nacionalnu skupštinu koja će izabrati vladu da bi preuzela vlast do kraja lipnja.

Dužnosnici kažu da bi se od UN-a moglo tražiti da pomogne u organiziranju i možda ovjeri legitimnost ovakvih izbora, piše NYT.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O drugom znaku da SAD traži pomoć u Iraku list piše da Washington naginje tome da dopusti zemljama koje su se protivile ratu u Iraku poput Francuske, Njemačke i Rusije da se mogu natjecati za poslove u obnovi zemlje.

Bremer je u petak u Washingtonu, gdje bi u Bijeloj kući trebao razgovarati o mogućim izmjenama plana predaje vlasti u Iraku, a potom se u ponedjeljak u New Yorku zajedno s Vijećem za privremenu upravu Iraka sastaje s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom kako bi zatražili da UN preuzme ulogu u tranziciji vlasti.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara