SAD će zabraniti aromatizirane e-cigarete, žele spriječiti ovisnost kod mladih

SAD će zabraniti aromatizirane e-cigarete, žele spriječiti ovisnost kod mladih
Foto: EPA

VLADA američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je u srijedu da će sljedećih mjeseci u SAD-u biti zabranjena prodaja aromatiziranih elektroničkih cigareta kako bi se spriječila njihova sva veća popularnost među američkim učenicima i studentima.

"Puno ljudi misli da su elektroničke cigarete sjajne", rekao je američki predsjednik i dodao da "tu nema ničeg sjajnog, već puno problema".

Svi okusi osim duhana bit će povučeni s tržišta

Istovremeno su zdravstvene vlasti najavile skoru zabranu aromatiziranih tekućina, npr. po mentolu, mangu ili jagodi, ne zato što bi te tekućine bile štetne, već zato što privlače generacije mladih koje postaju ovisne o nikotinu, poništavajući godine napretka u borbi protiv pušenja.

Svaki četvrti srednjoškolac puši elektroničke cigarete 2019. godine u Sjedinjenim Državama, prema godišnjem istraživanju objavilo je ministarstvo zdravlja i podsjetilo da je 2017. i 2018. svaki peti srednjoškolac pušio te cigarete.

Svi ostali okusi osim okusa duhana uskoro će biti povučeni s tržišta, objasnio je američki ministar zdravstva Alex Azar. 

Tekst zakona će biti objavljen za nekoliko tjedana i na snagu će stupiti 30 dana kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara