SAD i Kina dogovorile da neće uvoditi carine u idućih 90 dana

SAD i Kina dogovorile da neće uvoditi carine u idućih 90 dana
Foto: EPA

KINA i SAD dogovorile su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore, priopćila je Bijela kuća nakon sastanka dvojice predsjednika po završetku sastanka čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump složio se na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom da neće povećati carine s 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. siječnja iduće godine, dok je Peking pristao uvesti neodređenu, ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda.

Do sada carine vrijedne milijarde dolara

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bijela kuća. 

Kineska državna televizija objavila je, pak, da su se dvije strane dogovorile da neće biti dodatnih carina od 1. siječnja i da će se pregovori nastaviti. 

Do sada su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne milijarde dolara. 

Tako je Trumpova administracija od srpnja uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

Mnoge tvrtke bile prisiljene povećati cijene

Američke tvrtke i potrošači snose dio troškova zbog skupljih carina na uvoz kineske robe, zbog čega su mnoge tvrtke bile prisiljene povećati cijene. Istodobno, američki seljaci bili su pogođeni zbog smanjenog kineskog uvoza soje i drugih proizvoda.

Isto tako, u posljednje vrijeme rast kineskog gospodarstva usporava, što je, kažu analitičari, posljedica i trgovinskog sukoba između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. 

Čelnici dviju država sjeli su sa svojim pomoćnicima na radnu večeru nakon završetka dvodnevnog okupljanja čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Buenos Airesu.

Zemlje članice G20 usvojile su u subotu na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su "svjesni sadašnjih problema u trgovini", ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu o kojemu se pregovaralo do zadnje sekunde i koji je objavila Argentina, zemlja domaćin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara