SAD Rušenje džamije u Mosulu je čin vrijedan prezira

SAD Rušenje džamije u Mosulu je čin vrijedan prezira
Foto: Getty
 
SJEDINJENE Države osudile su rušenje stare džamije al-Nuri i njezina minareta, koji datira iz 12. stoljeća, a koje je srušila teroristička Islamska država, u činu koji po ocjeni SAD-a predstavlja napad na svjetsku kulturnu baštinu i također na "zdanje jedne velike religije".  
 
Srednjovjekovna građevina sa svojim kosim minaretom al-Habdom, koji je 850 godina stajao u Mosulu, raznesena je u srijedu navečer u eksplozijama, a upravo je iz nje čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.
 
Irački dužnosnici i međunarodna koalicija predvođena SAD-om, koji podupire iračke snage, vidi u tom rušenju znak konačnog pada grada pod vodstvom džihadista.
 
"Čin vrijedan prezira"
 
Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je kako je rušenje velike džamije eksplozivom "samo još jedan dodatni dokaz kako Islamska država ne poštuje identitet, kulturu i religije u Iraku".
 
"To je čin vrijedan prezira i zločin ne samo protiv stanovnika Mosula i Iraka, nego i protiv cijeloga svijeta", kazala je glasnogovornica State Departmenta.
 
Ona je dodala kako je "svijet ponovno izgubio važan dio svoga zajedničkog naslijeđa zahvaljujući Islamskoj državi". 
 
Minaret na novčanicama iračkih dinara
 
Ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova također je osudila uništenje džamije nazvavši to „produbljivanjem rane društva već pogođenog neviđenom humanitarnom tragedijom”.
 
Minaret, čija je gradnja završena u 1172., bio je simbol grada i prikazan je na novčanici od 10.000 iračkih dinara.
 
Irački premijer Haider al-Abadi unatoč svemu ocijenio je kako ovo rušenje predstavlja "konačnu potvrdu poraza" Islamske države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara