SAD: Iransko prebacivanje sredstava iz Europe - daljna izolacija Irana

SJEDINJENE Države su u petak iransku odluku o prebacivanju deviznih rezervi iz Europe u druge zemlje, u strahu od mogućih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog njegova nuklearnog programa, ocijenile korakom k daljnoj izolaciji Irana.

"Mislim kako je to pokazatelj daljnje izolacije Irana od ostatka svijeta", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Direktor iranske Središnje banke Ebrahim Sheibani rekao je u petak kako je Iran započeo prebacivati svoje rezerve iz europskih banaka u banke u drugim zemljama.

Sjedinjene Države i Europska unija žele da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) na izvanrednom sastanku 2. veljače prijavi Iran Vijeću sigurnosti zbog njegova nuklearnog programa za koji sumnjaju da je usmjeren ka stvaranju nuklearnog oružja.

McCormack je rekao kako SAD, trojka EU-a, koja je donedavno pregovarala s Iranom o njegovu nuklearnom programu, te njihovi partneri imaju dovoljno glasova u Odboru IAEA-a za upućivanje Irana na Vijeće sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, trojka EU-a i drugi čvrsto stojimo iza prijave (Irana) Vijeću sigurnosti kao rezultata sastanka 2. veljače u Beču", rekao je on.

Europska trojka, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, prošloga tjedna je prekinula pregovore s Iranom nakon što je uklonio pečate s opreme za obogaćivanje urana i nastavio svoj nuklearni program.

(Hina) xsl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara