SAD izručio Njemačkoj 95-godišnjeg SS-ovca

SAD izručio Njemačkoj 95-godišnjeg SS-ovca
Screenshot: YouTube

SAD je Njemačkoj izručio 95-godišnjeg Jakiwa Palija, bivšeg čuvara u nacističkom logoru Travniki u Poljskoj, gdje je počinio zločine nad zatočenim prisilnim radnicima.

Palij je bio čuvar u SS-ovom radnom logoru otvorenom nakon njemačke okupacije Poljske i nakon rata živio je u njujorškoj četvrti Queens više od 50 godina.

"SAD neće tolerirati nikoga tko je pomagao nacionalsocijalistički režim. Izručenje Palija je prioritet predsjednika Donalda Trumpa zbog obećanja koje je dao žrtvama Holokausta“, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Njemačka je 2004. poslala SAD-u zahtjev za izručenje Palija, koji je od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata bio čuvar u logoru pod upravom posebnih postrojbi SS-a u poljskom mjestu Travniki.

Zločini nad zatvorenicima

Prema navodima njemačkog ministarstva pravosuđa, ondje je izvršio zločine nad poljskim i drugim zatvorenicima.

Palij je u SAD emigrirao 1947., a državljanstvo je dobio 1957. pošto je prešutio svoju nacističku prošlost i lagao imigracijskim vlastima da je tijekom rata radio na farmi i u tvornici.

"Svi su lagali. Da sam rekao istinu, nikad ne bih dobio vizu'', rekao je Palij 2003. nakon što su mu američke vlasti oduzele vizu.

Nalog za izručenje uslijedio je 2004. ali je izvršen tek 14 godina kasnije. Od oduzimanja državljanstva do danas Palij je mirno živio u svom domu u Queensu.

Kako javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung, 95-godišnji Palij je nakon slijetanja u Düsseldorf prebačen u dom za stare i nemoćne u blizini Münstera.

Njemački mediji pretpostavljaju da neće biti izveden pred sud, zbog starosti i lošeg psihofizičkog stanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara