SAD kaznio tvrtke koje su zaobišle carine preko Kambodže

SAD kaznio tvrtke koje su zaobišle carine preko Kambodže
Foto: EPA

SAD JE kaznio nekoliko kompanija zbog izvoza kineske robe preko ekonomske zone u Kambodži kako bi se izbjegle američke carine na uvoz iz Kine, izjavio je danas dužnosnik američkog veleposlanstva Arend Zwartjes.

"Ministarstvo domovinske sigurnosti provelo je inspekcije i izreklo kazne nizu kompanija zbog izbjegavanja carina u SAD-u preusmjeravanjem robe kroz Kambodžu", kazao je Zwartjes.

Nije naveo imena tvrtki ni njihov broj ni iznose kazni, kao ni koju su robu tvrtke izvozile.

"Tvrtke su smještene u posebnoj ekonomskoj zoni Sihanoukville u Kambodži", dodao je Zwartjes.

Kina najviše ulaže u Kambodžu

Posebna ekonomska zona Sihanoukville nalazi se 210 kilometara zapadno od glavnog grada Phnom Penha. Osnovana je u suradnji s Kinom u sklopu inicijative Jedan pojas, jedan put.

Kina je najveći ulagač i donator pomoći u Kambodži, a kroz inicijativu Jedan pojas, jedan put ulaže i milijarde dolara u vidu pomoći za razvoj i zajmova radi uspostave boljih kopnenih i morskih veza s jugoistočnom i središnjom Azijom, Bliskim istokom, Europom i Afrikom.

Kambodžansko gospodarstvo raste

Kambodža ujedno ima status povlaštenog trgovinskog partnera SAD-a, prema sporazumu proširenom 2016. godine koji joj omogućuje bescarinski izvoz u SAD proizvoda poput putnih i ručnih torbi.

Kambodžanska tekstilna industrija vrijedna je sedam milijardi dolara i najveći je formalni poslodavac u zemlji. Prošle je godine kambodžansko gospodarstvo poraslo 7,5 posto, najsnažnije u četiri godine, zahvaljujući dobrim dijelom i povećanom izvozu u SAD, objavila je u travnju Svjetska banka.

Zamjenik glavnog tajnika Udruge proizvođača odjeće u Kambodži Kaing Monika izjavio je da nije znao za preusmjeravanje kineskog izvoza preko Kambodže u SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara