SAD ne traži da se Hrvatska opredjeljuje između EU i SAD-a

ODNOSI između Sjedinjenih Država i Hrvatske su bolji nego ikad, a Sjedinjene Države nisu tražile da se Hrvatska opredjeljuje između SAD-a i Europske unije u kontekstu predstojeće vojne akcije u Iraku, rekao je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

Hrvatski premijer Ivica Račan kazao je u utorak, govoreći o predstojećem ratu u Iraku, kako je Hrvatska spremna aktivno sudjelovati samo u oružanim akcijama koje odobri Vijeće sigurnosti, ali da će se pridržavati preuzetih obveza prema SAD-u i njegovim saveznicima i osigurati korištenje hrvatskog zračnog prostora izračnih luka za slijetanje savezničkih zrakoplova i opskrbu gorivom.

Hrvatska, koja hoće snažnu suradnju sa Sjedinjenim Državama i teži postati dijelom Europske unije, ne želi pokvariti odnose ni sa SAD-om ni sa EU, čije se važne članice protive američkoj namjeri da silom razoruža Irak.

Upitan da za Hinu kaže kakvi su odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država u kontekstu predstojeće vojne akcije u Iraku Grdešić je odgovorio: "Nekoliko puta smo dobili uvjeravanja da se od Hrvatske ne traži da bira strane i da se opredjeljuje izmedu SAD i EU, a mi to niti ne možemo napraviti".

Grdešić je naglasio kako Hrvatska nastoji biti "član transatlantskog savezništva, a istovremeno i član Europske unije".

Hrvatski veleposlanik je podsjetio kako hrvatska vlada sustavno zastupa stav "da je razoružanje Iraka vojnim putem potrebno provesti uz potporu Vijeća sigurnosti UN".

"Istovremeno", dodao je on, "mi smatramo da Huseinov režim predstavlja opasnost ne samo za druge narode nego ponajviše za same Iračane, te ga treba prisiliti na uništenje oružja za masovno uništavanje. Zbog toga će hrvatska Vlada ispuniti svoje preuzete obaveze u toj borbi i s ozbiljnošću razmotriti moguće nove zahtjeve."

Grdešić je kazao kako se Hrvatska angažirala u globalnoj borbi protiv terorizma.

"Hrvatska se pokazala partnerom u ratu protiv terorizma, pridonijela međunarodnim i američkim snagama i naporima u Afganistanu te na druge načine pridonosi borbi protiv opasnosti globalnog terorizma. Hrvatska u toj borbi sudjeluje, a ne samo da joj daje političku podršku", rekao je on.

Sadašnje odnose između SAD-a i Hrvatske ocijenio je partnerskim.

"Što se tiče odnosa Hrvatske i SAD, odnosi dviju država danas su bolji nego ikada ranije", rekao je Grdešić. "Oni su usmjereni na političko partnerstvo i gospodarsku suradnju. SAD se prema nama odnose kao prema čimbeniku mira i sigurnosti u ovom dijelu svijeta, kao prema državi s kojom se može poslovati, surađivati i razvijati zajedničku budućnost."

Grdešić je dodao da je uvjeren da je sadašnja hrvatska vlada "stekla kroz proteklo vrijeme demokratski i partnerski kredibilitet u Washingtonu".

Kako je kazao, "slobodna, ujedinjena i prosperitetna Europa u velikoj mjeri je posljedica američke potpore takvoj Europi", a u njoj je "i mjesto Hrvatske".

"Razlike i drugačiji interesi postoje, nesuglasica ce biti, ali temeljne vrijednosti slobode, demokracije, ljudskih prava i borbe protiv terorizma su zajedničke", rekao je veleposlanik Grdešić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara