SAD neće Italiji izručiti CIA-ine agente optužene za otmicu

SAD neće Italiji izručiti CIA-ine agente optužene za otmicu

JOHN BELLINGER, pravni savjetnik američke državne tajnice Condoleeze Rice, odbacio je mogućnost da bi SAD mogla udovoljiti talijanskom zahtjevu za izručenje agenata CIA-e protiv kojih u Italiji u lipnju počinje suđenje za otmicu.

Bellinger se osvrnuo i na izviješće Europskog parlamenta u kojem se vlada SAD optužuje za zloporabu europskog zračnog prostora, kao i osnivanje tajnih logora u kojima su se držale osobe osumnjičene za terorizam.

Bellinger je najoštrije osudio izvješće, a za istrage koje vlade Britanije, Njemačke i Italije samostalno vode o cijelom slučaju je naveo kako će one "naškoditi obavještajnoj suradnji SAD i tih država".

Također je kritizirao europske političare zbog toga što inzistiraju na zatvaranju logora u Guantanamu, a dok su europske vlade odbile američke prijedloge da same preuzmu dio njihovih zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIA-ini agenti se, inače, nalaze među skupinom od 26 američkih državljana koje milanski tužitelj drži odgovornim za otmicu muslimanskog vjerskog vođe.

Suđenje počinje u lipnju, ali je bivša talijanska vlada Silvija Berlusconija odbacila zahtjev za izručenjem, dok je nova vlada Romana Prodija sugerirala kako na njemu neće inzistirati.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara