SAD: ˝Neprijateljski borci˝ imaju pravo na odvjetnika

AMERIČKI državljani, bez obzira na to što ih vlast smatra neprijateljskim borcima, imaju pravo na odvjetničku pomoć u suđenju, odlučio je federalni sud u New Yorku.

U odgovoru na žalbu odvjetnice Josea Padille, osumnjičenog da je kanio podmetnuti tzv. prljavu bombu negdje u SAD, sudac Michael Mukasey odbacio je tvrdnje državnog tužiteljstva da bi pravo na obranu ugrozilo nacionalnu sigurnost SAD.

Potvrđeno je pravo predsjednika Georgea W. Busha da se američkim državljanima koji su bili pripadnici terorističkih skupina sudi kao neprijateljskim borcima.

´Pravo optuženika na savjetovanje s odvjetnikom je nesporno´, napisao je uz ostalo na 102 stranice obrazloženja odluke sudac Mukasey.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća navodno razmatra mogućnost žalbe.

Padilla je uhićen u svibnju ove godine na aerodromu u Chicagu. Zatvoren je u mornaričkoj bazi u Charlestonu u Južnoj Karolini a od uhićenja mu je uskraćen svaki kontakt s vanjskim svijetom.

Američka udruga za ljudska prava dodijelila mu je odvjetnicu Donnu Newman ali Pentagon nije dopustio da ona posjeti Padillu niti su mu dostavljana njezina pisma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara