SAD obećao povući pola vojnika iz Afganistana, tvrde talibani

SAD obećao povući pola vojnika iz Afganistana, tvrde talibani
Foto: EPA

TALIBANSKI dužnosnik Abdul Salam Hanafi rekao je danas kako su Sjedinjene Države tijekom razgovora prošli mjesec obećale povući polovicu svojih vojnika iz Afganistana do kraja travnja, što je dvostruko više od ranijih procjena, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Ni Pentagon ni State Department još nisu komentirali tu Hanafijevu izjavu iz Moskve, gdje boravi talibanska delegacija.

Te najave stižu dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio Amerikancima da je njegova vlada ubrzala razgovore o političkom rješenju u Afganistanu i da će moći smanjiti broj američkih vojnika u toj državi jer pregovori teku prema kraju.

Rat u Afganistanu najduži je rat u povijesti SAD-a.

Američki dužnosnik je još prije dva mjeseca najavio da će Trump povući više od trećine vojnika

Američke i talibanske delegacije u siječnju su se susrele u Kataru i trebale bi to ponoviti u veljači. Američki dužnosnik je otkrio kako je tijekom pregovora prošli mjesec postignut značajan napredak, no da je potrebno još razgovora jer SAD od talibana traži primirje i druge garancije prije bilo kakvog povlačenja.

"Da, Amerikanci su nam rekli da će povući polovicu svojih vojnika od početka veljače do kraja travnja", kazao je Hanafi, a prenosi RIA.

Hanafi je poručio kako su se Washington i talibani dogovorili i da će iz države u konačnici otići sve inozemne trupe te da Afganistan više nikad neće biti iskorišten kao baza za napade na SAD. 

"O rokovima povlačenja razgovarat ćemo na budućim sastancima", dodao je Hanafi.

Predstavnici talibana u Moskvi su na razgovorima s predstavnicima afganistanske opozicije, uključujući bivšeg predsjednika Hamida Karzaija. Trenutna afganistanska vlada smatra kako ti pregovori nisu u najboljim interesima države.

Američki dužnosnik je u prosincu rekao kako Trump planira povući više od 5 tisuća, što je više od trećine od 14 tisuća američkih vojnika u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara