SAD od Makedonije nastoji dobiti sporazum o izuzeću od ICC-a

SJEDINJENE DRŽAVE pregovaraju s Makedonijom kako bi zaključile sporazum kojim bi osigurale imunitet američkih državljana pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta.

Sjedinjene Države ne prihvaćaju prvi stalni Međunarodni kazneni sud, u veljači inauguriran u Den Haagu kako bi sudio za ratne zločine, smatrajući da bi se njihovi državljani mogli suočiti s politički motiviranim optužbama.

Od prošloga ljeta State Department provodi sve jači pritisak na vlade mnogih zemalja u svijetu da prihvate "bilateralne sporazume o imunitetu" koji bi izuzeli sve američke državljane od ovlasti Suda.

Glasnogovornik Philip Reeker je rekao u utorak novinarima da su Sjedinjene Države uputile prijedlog i Makedoniji za zaključivanje bilateralnog sporazuma kojim bi se Amerikanci izuzeli iz nadležnosti ICC-a, i da je trenutačno američki tim u Skoplju koji pregovara o formalnom zaključivanju sporazuma.

Sjedinjene Države su rekle da će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003., prema zakonu o Zaštiti američkih vojnika (ASPA). Isti zakon, međutim, dopušta američkoj vladi da se temeljem nacionalnih interesa odrekne ove mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Makedonija ne potpiše sporazum, Reeker je kazao kako su posljedice one koje predviđa zakon, odbijajući da spekulira o eventualnim drugim posljedicama po Makedoniju.

Reeker je nagovijestio kako evidentno Makedoniji neće biti uskraćena potpora na putu u NATO budući su Sjedinjene Države, Makedonija, Hrvatska i Albanija nedavno potpisale Američko-jadransku povelju koja predviđa američku potporu tim zemljama za prijam u NATO.

On je rekao da je sporazum važan za "bilateralne odnose Makedonije i Sjedinjenih Država".

Preko dvadeset zemalja potpisalo je sporazume o imunitetu s Washingtonom, ali je među njima samo osam stranaka sporazuma o Sudu. Europska unija i većina stranaka Suda odbila je potpisati sporazume smatrajući da time ukidaju svoje obveze prema ICC-u.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara