SAD osudio kubanska suđenja borcima za ljudska prava

Sjedinjene Države su u četvrtak osudile kubanski režim zbog pokretanja suđenja 78 pripadnika kubanskog civilnog društva i zatražile njihovo puštanje na slobodu.

Najmanje desetak pojedinaca, među kojima pristaša demokracije Marta Beatriz Roque, pjesnik i neovisni novinar Raul Rivero, neovisni radnički aktivist Pedro Pablo Alvarez i zagovornik građanske neposlušnosti Oscar Elias Biscet te čelnik pokreta "Todos Unidos" Oswaldo Alfonso, suočavaju se s osudama na doživotni zatvor, navodi se u priopćenju State Departmenta.

"Deseci Kubanaca čiji je jedini zločin što su zahtijevali svoja temeljna prava na okupljanje sada se suočavaju s prijekom pravdom na režimskim samovoljnim sudovima", rekao je u priopćenju zamjenik glasnogovornika State Departmenta Philip Reeker.

"Sjedinjene Države pozivaju međunarodnu zajednicu da nam se pridruže u osudi ove represije i traženju da se oslobode ovi kubanski zatvorenici savjesti", rekao je Reeker.

Kubanske vlasti uskratile su stranim medijima i diplomatskim predstavnicima praćenje suđenja.

"Akcije Castova režima su najodvratniji čin političke represije u Amerikama u posljednjem desetljeću", rekao je Reeker. "Dok se ostatak hemisfere pokrenuo prema većoj slobodi, ankronična kubanska vlada se izgleda vraća u staljinizam."

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara