SAD osudio napad u Bangladešu, potvrdio da je među žrtvama američki državljanin

SAD osudio napad u Bangladešu, potvrdio da je među žrtvama američki državljanin

Foto: FAH

SJEDINJENE Države "najoštrije osuđuju strašan teroristički napad u Daki", poručila je Bijela kuća u subotu, a dva američka sveučilišta potvrdila su da su džihdisti ubili njihove studente.

"U kontaktu smo s bangladeškim vlastima i ponudili smo svaku pomoć koja je potrebna", navodi se u izjavi Bijele kuće te dodaje, bez drugih pojedinosti, da je među žrtvama američki državljanin.

"To je podli teroristički čin i SAD stoji uz Bangladeš i međunarodnu zajednicu u odlučnosti da se suprotstavi terorizmu gdje god se pojavi", dodaje se u izjavi.

S američkog sveučilišta Emory u Atlanti u državi Georgia potvrđeno je da su militanti u napadu ubili dvoje studenata,  Abintu Kabir i Faraaza Hossaine. Kabir, podrijetlom iz Miamija, u Daki je bila u posjetu obitelji i prijateljima. Militanti su je držali kao taoca i ubili je u napadu, rekao je ravnatelj sveučilišta  Emory.

Hossain, podrijetlom iz Dake, studirao je u poslovnoj školi na sveučilištu Emory i vjerojatno je on američki državljanin.

"Cijela zajednica Emoryija  tuguje zbog tragičnog i besmislenog gubitka dvoje članova naše sveučilišne obitelji. Naše misli i molitve su uz Faraaza i Abintu i njihove obitelji i prijatelje, za snagu i mir u ovom neiskazivo teškom trenutku", stoji u izjavi sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Treći student američkog sveučilišta je indijski državljanin, 19-godišnji Tarushi Jain, koji je studirao na Berkeleyu, potvrdila je indijska ministrica Sushma Swaraj, prenosi Reuters.

Prema dosadašnjim podacima među žrtvama je devet talijanskih državljana, a deseti se vodi kao nestali, sedam japanskih te jedan američki državljanin, piše agencija AFP.   

Ukupan broj žrtava u terorističkom napadu, u kojem je ubijeno 20 civila, dva bangladeška policajaca i šest napadača, mogao je biti još veći, rekao je za talijanske medije muškarac koji je preživio atentat, prenosi njemačka agencija dpa.

Diego Rivera iz Argentine, zaposlen kao šef kuhinje u restoranu u Daki, bio je meta napada u petak navečer. Uspio je pobjeći napadačima zajedno s ostalim osobljem tako što se popeo na krov iznad kuhinje i zatim skočio.

"Bilo je malo iza 20.30, nalazio sam se u prostoru kuhinje gdje se iznose tanjuri radi serviranja. Srećom ondje je bilo nekoliko gostiju. Mogla je biti mnogo veća tragedija", kazao je Rivera  za talijanski list La Repubblica.

"Među gostima bilo je mnogo talijanskih poslovnih ljudi. Jedan od njih spasio se tako što mu je zazvonio mobilni telefon te je izišao obaviti razgovor,  rekao je Rivera i dodao: On se sakrio iza biljke. Nisam siguran da je njegova žena preživjela."

U odvojenim komentarima za talijansku agenciju Ansu, iz zgrade talijanskog veleposlanstva preživjeli je rekao: "Napadači su birali samo strance".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara