SAD podržao kontroverzni reizbor honduraškog predsjednika

SAD podržao kontroverzni reizbor honduraškog predsjednika

Foto: FAH

SJEDINJENE Države podržale su u petak reizbor honduraškog predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, američkog saveznika, koji je potvrđen kao pobjednik prošlomjesečnih predsjedničkih izbora u Hondurasu unatoč navodima oporbe o prijevari.

"Čestitamo predsjedniku Juanu Orlandu Hernandezu na njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima 26. studenoga, kao što je proglasio honduraški Vrhovni izborni sud", rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert dodajući da Honduras treba pokrenuti "dugoročne napore za prevladavanje političke podjele u zemlji i donijeti potrebne izborne reforme".

Honduraški izborni sud proglasio je tijekom vikenda Hernandeza pobjednikom izbora 26. studenoga unatoč raširenim sumnjama vezano za prebrojavanje glasova.

Pošto je prebrojano gotovo 57 posto glasova na izborima, Hernandezov protukandidat s ljevice Salvador Nasralla je imao prednost od pet postotnih poena. Analitičari su tada objavili da je Nasralla siguran pobjednik. Nakon nejasnog prekida prebrojavanja koji je trajao više od jednog dana, rezultati su se počeli kretati u korist sadašnjeg predsjednika, i prema podacima nakon 96,4 posto prebrojanih glasova u prednosti je bio Hernandez, konzervativni političar blizak SAD-u, s 42,9 posto glasova prema Nasrallinih 41,4 posto.

Zbog rezultata izbora u Hondurasu su izbili nasilni prosvjedi, a Organizacija američkih država (OAS) pozvala je zemlju da održi nove izbore kako bi riješila spor. Međutim, taj su prijedlog odbili visoki honduraški dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara