SAD pokrenuo istragu protiv Huaweija zbog krađe trgovinskih tajni

SAD pokrenuo istragu protiv Huaweija zbog krađe trgovinskih tajni
Foto: 123rf

SJEDINJENE Države navodno su pokrenule istragu protiv kineskog tehnološkog diva Huaweija zbog "krađe trgovinskih tajni" od američkih poslovnih partnera, što predstavlja najnoviji potez Washingtona protiv Pekinga.

O istrazi je prvi izvijestio američki list Wall Street Journal (WSJ). Istraga protiv Huaweija uslijedila je jer vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa pritišće Kinu da poduzme mjere po pitanjima tehnologije ili će se suočiti s dodatnim carinama.

Iz Huaweija i američkog ministarstva pravosuđa nisu odgovorili na upit Reutersa za komentarom medijskih napisa.

Po pisanju WSJ-a, istraga je dijelom proizišla iz tužbe koju je telekom kompanija T-Mobile protiv Huaweija podigla 2014. godine.

T-Mobile je optužio Huawei za krađu tehnologije povezane s robotom koji je T-Mobile razvio za potrebe testiranja mobilnih telefona. Porota na sudu u Seattleu 2017. složila se da je Huawei zloupotrijebio trgovinske tajne, no presudila je da ti potezi nisu bili "namjerni ni zlonamjerni".

Huawei odbacuje optužbe

Istraga pojačava pritiske na Huawei, jednu od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, koja proizvodi pametne telefone i telekomunikacijsku opremu. Kompanija je suočena s optužbama u SAD-u i drugim zemljama da njezinu opremu kineska vlada može koristiti za špijuniranje.

Huawei odbacuje takve optužbe. U utorak je njegov osnivač Ren Zhengfei opovrgnuo tvrdnje da tvrtka predstavlja rizik od špijuniranja.

SAD je kinesku tvrtku optužio i za laganje američkim bankama o svom poslovanju u Iranu, kršeći time američke sankcije. Prošlog mjeseca financijska direktorica uhićena je u Kanadi na zahtjev SAD-a, vezano uz te optužbe.

To je pojačalo napetost između SAD-a i Kine koji se bore za utjecaj diljem svijeta. Također su pojačane tenzije između Kine i Kanade, pri čemu je Kina kanadskom građaninu dosudila smrtnu kaznu zbog krijumčarenje droge nakon uhićenja dužnosnice Huaweija u Kanadi.

SAD je također optužio Kinu za nepoštene poslovne prakse, uključujući krađu tehnologije, što je potaknulo američko-kineski rat carinama.

U SAD-u pripremljen zakon protiv Huaweija

U srijedu je dvostranačka skupina zastupnika u Kongresu predstavila prijedlog zakona kojim bi se zabranila prodaja američkih čipova ili drugih dijelova Huaweiju, tvrtki ZTE i drugim kineskim telekomunikacijskim kompanijama koje krše američke sankcije ili zakone o kontroli izvoza.

Zakoni posebno ističu ZTE i Huawei, na koje se sumnjičavo gleda u SAD-u zbog straha da njihove sklopke i ostala oprema mogu biti korišteni za špijuniranje Amerikanaca.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak su poručili da planirane američke zakone protiv Huaweija, ZTE-a i drugih kineskih kompanija za telekomunikacijsku opremu pripisuju histeriji te apeliraju na američke zakonodavce da stopiraju zakone.

Njemačka kani isključiti Huawei iz 5G mreže

Njemačka vlada aktivno razmišlja o strožim sigurnosnim zahtjevima i drugim načinima kako bi se isključio kineski Huawei iz izgradnje pete generacije (5G) mobilnih mreža, objavio je njemački list Handelsblatt.

Pozivajući se na izvore u vladi, taj list piše da dužnosnici u vladi razmišljaju o postavljanju sigurnosnih standarda koje Huawei ne bi mogao ispuniti, što bi ga odmah onemogućilo za sudjelovanje. Razmatra se također i izmjena njemačkih zakona o telekomunikacijama, ali kao zadnja mjera kojoj bi se pribjeglo, piše njemački list.

Takva razmišljanja značila bi promjenu stajališta njemačke vlade iz listopada prošle godine kada je zakonodavcima poručila kako ne vidi nikakve zakonske osnove za isključenje bilo kojeg ponuđača iz predstojeće aukcije 5G mreža, a nakon upozorenja iz Washingtona.

U četvrtak su se oglasili i iz udruženja njemačke industrije BDI poručivši kako nijedan ponuđač ne bi smio biti isključen iz izgradnje mobilnih mreža 5G u Njemačkoj ako ne postoje konkretni dokazi protiv njih.

Time su odgovorili na pozive za zabranom Huaweija zbog nacionalne sigurnosti. Iz BDI-ja poručuju da optužbe da Huawei ugrožava sigurnost moraju biti potkrijepljene dokazima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara