SAD pozvale Beograd na ograđivanje od nasilja u Kosovskoj Mitrovici

SAD pozvale Beograd na ograđivanje od nasilja u Kosovskoj Mitrovici

SAD SU pozvale službeni Beograd da se ogradi od jučerašnjeg nasilja u Kosovskoj Mitrovici, u kojima je povrijeđeno više od 100 ljudi.

"SAD osuđuju nasilje usmjereno protiv službenika UN i pripadnika NATO nedaleko od suda u Mitrovici na Kosovu, kao i akciju demonstranata koji su tri dana ranije zauzeli sjedište suda", stoji u priopćenju glasnogovornika State departmenta Toma Caseya.

"Pozivamo sve zajednice Kosova na smirenost i pozivamo srpsku vladu da se ogradi od ovih napada i poduzme pozitivne korake radi smanjenja tenzija", dodao je Casey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju KFOR-a i UNMIK policije osudili su i srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, upozoravajući na uporabu prekomjerne sile protiv prosvjednika u zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici. Ocijenili su kako su međunarodne snage uporabom prekomjerne sile prekršile odredbe Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz lipnja 1999. godine.

"Osnovni cilj misije UN je sprječavanje svakog nasilja na Kosovu i Metohiji, a ne sprovođenje nasilja i zastrašivanje Srba i zbog toga upućujemo najoštriji protest",  zaključio je srbijanski premijer Koštunica.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara