SAD: Raste broj homoseksualaca i biseksualaca zaraženih HIV-om

BROJ homoseksualaca i biseksualnih muškaraca zaraženih HIVom, virusom koji uzrokuje AIDS, sve je veći već treću godinu zaredom, što potiče strah od ponovnog razbuktavanja epidemije u toj rizičnoj skupini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su na Nacionalnoj konferenciji o HIV-u u Atlanti izvješće po kojemu je ukupan broj osoba s dijagnosticiranim AIDS-om prošle godine porastao za 2,2 posto.

"Kraj epidemije AIDS-a u Sjedinjenim Državama još je jako daleko", rekao je dr. Harold Jaffe, direktor Nacionalnog centra za HIV.

Procjenjuje se da je HIV-om zaraženo između 850.000 i 950.000 Amerikanaca. Od AIDS-a je prošle godine umrla 16.371 osoba diljem SAD-a, oko šest posto manje nego prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se zdravstveni dužnosnici zalažu za prevenciju među ukupnim stanovništvom, posljednjih su godina osobito zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima.

U toj je skupini broj osoba zaraženih HIV-om porastao za 7,1 posto u odnosu na prošlu godinu, stoji u izvješću Centra koji je prikupio podatke iz 25 saveznih država. Broj osoba s dijagnosticiranim AIDS-om u toj skupini porastao je za 17,7 posto od 1999. godine, dok je u ostalim skupinama ostao stabilan.

Jaffe je, međutim, upozorio da je porast novooboljelih možda uzrokovan činjenicom da se sve više homoseksualaca i biseksualaca testira na taj virus pa najnoviji podaci nužno ne dokazuju da ta skupina obolijeva češće od drugih.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara