SAD smatraju "opasnim" ponašanje Sjeverne Koreje

AMERIČKI doministar obrane Paul Wolfowitz potvrdio je u petak u Sarajevu kako Sjedinjene Države drže opasnim ponašanje Sjeverne Koreje te stoga žele učiniti sve kako bi "uvjerile" vlasti te zemlje da promijene sadašnju politiku.

U razgovoru s novinarima tijekom boravka u Bosni i Hercegovini gdje je posjetio američke vojnike iz sastava SFOR-a, Wolfowitz je istaknuo kako američka vlada želi da u rješavanju problema vezanim za Sjevernu Koreju sudjeluju i druge zemlje jugoistočne Azije.

"Sjeverna Koreja je opasnost no s njom se ne možemo unilateralno suočiti i stoga radimo zajedno s našim saveznicima u jugoistočnoj Aziji kao što su Japan i Južna Koreja. Mi međutim želimo da u tome sudjeluju i Rusija i Kina", kazao je američki dužnosnik.

Krajnji cilj svih tih napora, pojasnio je Wolfowitz, je "uvjeriti Sjevernu Koreju da promijeni pravac na kojemu se sada nalazi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući ovotjedni bombaški napad u Rijadu u kojemu je stradalo više američkih državljana, Wolfowitz je kazao kako nitko ni do sada nije imao iluzija da je Al-Qaida mrtva iako su toj organizaciji naneseni teški udarci.

On je odbacio mogućnost da bi teroristički čin u Rijadu mogao biti posljedicom američke intervencije u Iraku rekavši kako je akcija bombaša-samoubojica očevidno dugo planirana, poput one na Baliju kada je u jednom noćnom klubu ubijeno na desetine zapadnih turista.

Wolfowitz je izrazio uvjerenje da će vlasti Saudijske Arabije biti u stanju učinkovito se suprotstaviti terorizmu Al-Qaide, posebice stoga jer na granicama te kraljevine više nema opasnosti kakvu je predstavljao režim Sadama Huseina.

Tom činjenicom Wolfowitz je objasnio i dogovor kojega je za nedavnog posjeta Saudijskoj Arabiji s vlastima te zemlje postigao američki ministar obrane Donald Rumsfeld i po kojemu je sada iz nje moguće povući značajan dio američkih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara