SAD spreman surađivati sa šijitskim premijerom u Iraku

Sjedinjene Države spremne su surađivati s novom vladom u Iraku, čak i ako, što je vrlo vjerojatno, premijer bude iz redova najveće iračke šijitske stranke koja je povezana s Iranom.

"S nestrpljenjem očekujemo suradnju s čitavom iračkom vladom koja će se formirati", kazao je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher. "S nestrpljenjem priželjkujemo konstruktivne veze s prijelaznom iračkom vladom", dodao je.

Islamist Ibrahim al Džafari (58), vođa stranke Dawa, jednoglasno je u utorak imenovan kandidatom liste Ujedinjenog iračkog saveza (AUI) na dužnost predsjednika vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Džafari predvodi najstariju šijitsku stranku u Iraku Dawa koja uživa veliku popularnost zbog borbe s režimom Sadama Huseina, ali njezine moguće veze s Iranom izazivaju zabrinutost.

Protivnici optužuju Džafarija za korupciju, da je u dosluhu s Iranom i da propovijeda konzervativni islam koji ne pozna prava žena. Tijekom razgovora o temeljnom zakonu kojim će se urediti život u zemlji dok se ne donese ustav, predvodio je kampanju u kojoj je isticao da jedino islam može biti temelj zakonodavstva.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara