SAD testirao ključni sustav obrane od projektila i poslao poruku Kim Jong-unu

SAD testirao ključni sustav obrane od projektila i poslao poruku Kim Jong-unu
Foto: EPA

AMERIČKA vojska objavila je da je uspješno testirala ključni modificirani sustav obrane od projektila, čime je pokazala da može uspješno rušiti balističke projektile srednjeg dometa iz zemalja poput Sjeverne Koreje.

Sustav Aegis koji je korišten u najnovijem testu bio je opremljen presretačkim projektilom Standard Missile 3 Block IIA (SM-3 IIA) koji su zajednički razvili američka tvrtka Raytheon i japanski Mitsubishi Heavy Industries.

Ravnatelj američke Agencije za obranu od projektila (MDA) general Sam Greaves rekao je da je provedeni test iznimno važan.

Ključna prekretnica

"Test je od velike važnosti za budućnost operacija obrane od projektila i predstavlja ključnu prekretnicu za program projektila SM-3 Block IIA", rekao je Graves.

Tijekom ovog testa američki zrakoplov C-17 lansirao je iznad Tihog oceana projektil srednjeg do dugog dometa (IRBM), a projektil presretač lansiran je s Havaja.

Očekuje se da će SM-3 IIA biti dio opreme na američkim Aegis postajama u Rumunjskoj i Poljskoj. 

Ranije ovoga mjeseca Sjedinjene Države su dale Rusiji 60-dnevni ultimatum da kažu istinu o onome što Washington tvrdi da je kršenje sporazuma o kontroli naoružanja koji zabranjuje držanje nekih vrsta projektila u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara