SAD traži Irak da kazni odgovorne za smrt više od 400 prosvjednika

SAD traži Irak da kazni odgovorne za smrt više od 400 prosvjednika
Foto: EPA

SAD je nedavno nasilje u Nassiriji u Iraku nazvao "šokantnim i gnusnim", pozivajući iračku vladu da kazni odgovorne za "pretjeranu" upotrebu sile.

Iračke sigurnosne snage otvorile su vatru na demonstrante koji su blokirali most, a kasnije su se okupili ispred policijske stanice u južnom dijelu grada, ubivši najmanje 29 ljudi. Policija i medicinski izvori rekli su da je ranjeno desetak osoba.

Ubijeno preko 400 prosvjednika

Iračke snage ubile su preko 400 ljudi, uglavnom mladih, nenaoružanih prosvjednika, od kada su 1. listopada izbili masovni antivladini prosvjedi. U sukobima je također poginulo više desetaka pripadnika sigurnosnih snaga.

"Upotreba pretjerane sile tijekom vikenda u Nassiriji bila je šokantna i odvratna", rekao je novinarima David Schenker, američki pomoćnik državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka.

"Pozivamo vladu Iraka da poštuje prava iračkog naroda i da istraži i privede one koji pokušavaju brutalno ušutjeti mirne prosvjednike", dodao je.

Prosvjednici su uglavnom mladi, nezadovoljni šiitski protivnici šiitske vlade, koju podržava Iran. Vladu optužuju za rasipanje iračkog naftnog bogatstva, dok se infrastruktura i životni standard pogoršavaju, javlja Reuters.

Premijer Adel Abdul Mahdi najavio je u petak da će podnijeti ostavku nakon poziva iračkog šiitskog svećenika, velikog ajatolaha Ali al-Sistanija, parlamentu da razmotri povlačenje podrške vladi kako bi zaustavili nasilje. Parlament je ostavku u nedjelju prihvatio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara