SAD traži povrat milijardi od malezijskog fonda: Kupovali Van Gogha i prava na "Vuka s Wall Streeta"

SAD traži povrat milijardi od malezijskog fonda: Kupovali Van Gogha i prava na "Vuka s Wall Streeta"

Foto: Press

SJEDINJENE DRŽAVE su pokrenule sudski proces čiji je cilj povrat svote veće od milijardu dolara, a postupak je povezan s korupcijskim skandalom u koji je umiješan malezijski državni fond 1MDB kojemu je na čelu malezijski premijer Najib Razak.

Otprije se sumnja da je malezijski državni fond 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pronevjerio četiri milijarde američkih dolara malezijskih državnih kompanija.

The Wall Street Journal piše da su novce iskoristili bliski Razakovi suradnici za kupnju luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika te prava na film "Vuk s Wall Streeta", redatelja Martina Scorsesea.

U kratkom priopćenju američkoga ministarstva pravosuđa stoji da je riječ o međunarodnoj zavjeri čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevjera koja je počinjena na štetu malezijskog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta milijarda samo je dio novca što ga je pronevjerio 1MDB osnovan 2009. U skandal je umiješan malezijski premijer koji je, po pisanju medija na privatne račune "spremio" više od milijarde dolara, što 1MDB niječe.

Američke istražitelje osobito zanima uloga Goldman Sachsa u ovom slučaju. Nastojat će se otkriti je li američka banka "zaboravila" upozoriti vlasti o sumnjivim transakcijama.

Švicarska istraga koja je počela u kolovozu prošle godine utvrdila je da je 1MDB pronevjerio novac malezijskih državnih tvrtka te da je dio pronevjerenog novca prebacivan putem računa u švicarskim bankama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara