SAD: U državama koje su legalizirale marihuanu raste broj prometnih nesreća

SAD: U državama koje su legalizirale marihuanu raste broj prometnih nesreća
Foto: EPA

NAJNOVIJA istraživanja pokazuju da je u američkim državama u kojima je dozvoljeno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe povećan broj prometnih nesreća, piše CNN.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) je izdao priopćenje u kojem navodi kako je muškarac, koji je 2017. godine u Teksasu skrivio smrt 12 osoba jer se svojim kamionom zaletio u autobus pun putnika, bio pod utjecajem marihuane i drugih sedativa. U priopćenju, NTSB upozorava na sve veći broj prometnih nesreća čiji je uzrok konzumacija droga i traži da se taj problem što prije shvati ozbiljno i riješi.

Različita istraživanja, različiti podaci

Iako je istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo da nema razlike u broju žrtava prometnih nesreća između država koje su legalizirale korištenje marihuane u rekreacijske svrhe i onih koje to nisu, Nacionalni odbor za sigurnost prometa smatra da je broj samih prometnih nesreća ipak veći u državama u kojima je dozvoljena konzumacija kanabisa. Pritom se poziva na dva odvojena istraživanja.

Prema prvom istraživanju koje je spomenuto u priopćenju, broj prometnih nesreća u državama Washington, Oregon i Colorado, a u kojima je dozvoljeno korištenje marihuane, veći je za 6% nego u drugim, susjednim državama u kojima ta aktivnost nije dozvoljena.

Druga studija pokazala je slične rezultate, tj. da je broj prometnih nesreća za 5,2% viši u onim državama u kojima je dozvoljeno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe.

Većina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane

Istraživanje provedeno ove godine pokazalo je da većina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, točnije – 6 od 10 ispitanika razmišlja na takav način. Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa pretpostavlja da će zbog takvog stava javnosti sve više država u Americi legalizirati uporabu kanabisa u rekreacijske svrhe, što bi moglo rezultirati slabijom sigurnosti u prometu. Smatra da je potrebna bolja obuka prometnika i modernizacija njihove opreme kako bi se spriječio daljnji porast broja prometnih nesreća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara