SAD uložio veto na sirijski prijedlog rezolucije UN-a

SJEDINJENE su Države u petak navečer uložile veto na sirijski prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudio Izrael zbog nedavnih ubojstava Britanca i dvojice Palestinaca, zaposlenika UN-a u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Za rezoluciju je glasalo 12 članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Veliku Britaniju. Suzdržali su se veleposlanici Bugarske i Kameruna.

Washington je nastojao da se rezolucijom umjesto ´osude´ izrazi ´duboka zabirinutost´ izraelskim postupkom. Sirijci su prijedlog odbili i inzistirali na glasanju. Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte optužio je Sirijce da nisu htjeli pregovarati o tekstu rezolucije i naglasio da im je ´važnija osuda Izraela od sigurnosti osoblja UN-a u području´ te zatim uložio veto na rezoluciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinski izaslanik pri UN-u izjavio je nakon glasanja da su ´Sjedinjene Države evidentno pristrane prema Izraelu´, a sirijski veleposlanik da ´Washington u ovom slučaju pokušava izjednačiti žrtvu i napadača´.

Izraelski su vojnici 22. studenoga usmrtili Britanca Iaina Hooka u izbjegličkom kampu Jenin, a tjedan dana kasnije dvojicu Palestinca u Gazi. Sva su trojica radila za UN-ovu humanitarnu agenciju u području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara