SAD upozorava Iran da poštuje zahtjeve IAEA-e

SJEDINJENE Države su u ponedjeljak upozorile Iran da poštuje zahtjeve međunarodne zajednice koja želi ukloniti zabrinutost vezanu uz iranski nuklearni program.

"Smatramo te prijetnje da će prestati suradnja (s međunarodnom zajednicom) vrlo zabrinjavajućima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli nakon što je u ponedjeljak iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei upozorio da će Iran zadržati pravo da ne poštuje sporazum zaključen s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako njezini zahtjevi budu bili protiv iranskih nacionalnih interesa.

"Povlačenje Teherana iz suradnje s međunarodnom zajednicom pojačat će zabrinutost međunarodne zajednice da Iran nešto skriva od IAEA-e", kazao je Ereli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istovremeno je iranski veleposlanik u UN-u Javad Zarif izjavio da će Iran ne samo potpisati nego i poštivati ključne međunarodne mjere protiv širenja nuklearnog oružja čak i prije nego ih ratificira iranski parlament.

Teheran je ranije pristao potpisati dokument kao i prekinuti obogaćivanje nuklearnog goriva, no nije javno objavio da će poštivati svoje obveze prije nego budu ratificirane u iranskom parlamentu.

"Kao dio daljeg izgrađivanja povjerenja, Iran je dobrovoljno odlučio prekinuti aktivnosti obogaćivanja urana, potpisati dodatni protokol i nastaviti surađivati s IAEA-om u skladu s protokolom dok se čeka njegova ratifikacija u iranskom parlamentu", kazao je Zarif na raspravi Opće skupštine o godišnjem izvješću IAEA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara