SAD uskratio financiranje protuterorističkog ureda kojeg vodi Rus

SAD uskratio financiranje protuterorističkog ureda kojeg vodi Rus
Foto: EPA

SJEDINJENE Države su u srijedu najavile da neće dati obećanih dva milijuna dolara za Protuteroristički ured Ujedinjenih naroda te da će na UN-ovu konferenciju o borbi protiv terorizma poslati sudionike niže razine. 

Odluka o uskrati financiranja donesena je zbog odluke voditelja UN-ovog protuterorističkog ureda, bivšeg ruskog diplomata, da zatvori dio inauguralne konferencije za nevladine interesne skupine, rekao je dužnosnik SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan.

Na pitanje ima li odluka veze s time što je Vladimir Voronkov Rus, dužnosnik SAD-a odgovorio je da ima te da se glede konferencije Voronkov našao pod "pod strašnim pritiskom iz domovine".

Ured Voronkova agenciji Reuters još nije odgovorio na upit za komentar.

Veleposlanica SAD-a Nikki Haley u izjavi je rekla da nema presedana za isključenje interesnih skupina, poznatih i kao "civilno društvo", s konferencije na Općoj skupštini kojoj je domaćin glavni tajnik UN-a.

"Nema razumnog objašnjenja zašto bi UN nastojao cenzurirati ovu konferenciju, osim da je popustio pod političkim pritiskom šačice pokvarenih zemalja bez vjerodostojnosti u borbi protiv terorizma, poput Rusije, Irana, Kube i Venezuele, a za koje je ograničavanje pristupa i blokiranje sudjelovanje civilnog društva norma ponašanja", rekla je Haley.

Zapadne zemlje optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da se obrušio na interesne skupine i da obeshrabruje rad neovisnih institucija.

Dužnosnik SAD-a je rekao da su Sjedinjene Države i druge države tražile od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i Voronkova, koji je na položaj imenovan prije godinu dana, da uključe te skupine u cijelu konferenciju jer joj mogu dati vrijedan doprinos.

Stajalište SAD-a spram ovog godinu dana starog UN-ovog ureda novi je pritisak Trumpove administracije za promjene u UN-u. Prošlog se tjedna SAD povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava zato što smatra da je to tijelo pristrano na štetu Izraela te da se izbjegava reformirati.

Dvije sjednice konferencije o borbi protiv terorizma koja počinje u četvrtak, o podjeli informacija i stranim borcima, bit će zatvorene za medije i interesne skupine.

Viši dužnosnik UN-a je rekao, također pod uvjetom da ostane neimenovan, da je razlog za zatvorenost očekivanje da će "među čelnicima protuterorističkih agencija biti podijeljene mnoge osjetljive informacije".

Dužnosnik SAD-a je rekao da Washington svoju nazočnost na dvodnevnoj konferenciji spušta na razinu obnašatelja dužnosti zamjenika koordinatora ureda za protuterorizam State Departmenta, umjesto mogućeg dužnosnika ministarske razine.

Na konferenciji se očekuje gotovo 120 zemalja, a gotovo tri četvrtine će predstavljati čelnici ili zamjenici čelnika agencija za borbu protiv terorizma ili ministri unutarnjih poslova, te 100 organizacija civilnog društva, rekao je dužnosnik UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara