SAD uveo sankcije protiv 17 Saudijaca zbog ubojstva novinara

SAD uveo sankcije protiv 17 Saudijaca zbog ubojstva novinara
Foto: EPA

AMERIČKO ministarstvo financija uvelo je danas sankcije protiv 17 Saudijaca zbog umiješanosti u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je prvi konkretan odgovor Trumpove administracije na zločin koji se dogodilo prošlog mjeseca.

Rijetka sankcija SAD-a Saudijskoj Arabiji

Među sankcioniranima su i Saud al-Qahtani, bivši savjetnik princa Mohammeda bin Salmana, kao i generalni konzul Mohammed Alotaibi.

Sankcije će se provesti prema tzv. zakonu Magnitsky, usmjerenom protiv počinitelja ozbiljnih kršenja ljudskih prava i korupcije.

Objava sankcija neuobičajena je za Washington koji rijetko uvodi sankcije Rijadu.

"Osobe koje su brutalno ubile novinara koji je živio u SAD-u moraju snositi posljedice za svoja djela", priopćio je ministar financija Steve Mnuchin.

Dodao je da SAD još utvrđuje što se dogodilo i tražit će odgovornost svih umiješanih u Khashoggijevo ubojstvo.

"Vlada Saudijske Arabije mora poduzeti odgovarajuće korake kako bi se zaustavio progon političkih disidenata ili novinara", istaknuo je Mnuchin.

Traži se smrt za petero ljudi

Među sankcioniranima je i Maher Mutreb, suradnik Qahtanija koji je fotografiran s princom Mohammedom tijekom službenog posjeta SAD-u i Europi ranije ove godine.

Saudijski državni tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petero ljudi optuženih za sudjelovanje u ubojstvu.

U svezi s tim uhićeno je 18 ljudi, a protiv njih 11 kasnije je podignuta optužnica. Za petero se traži smrtna kazna, rekao je dužnosnik saudijskog tužiteljstva na konferenciji za novinare u Rijadu.

Imena nije objavio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara