SAD uveo sankcije ruskoj i kineskoj tvrtki zbog poslovanja sa Sjevernom Korejom

SAD uveo sankcije ruskoj i kineskoj tvrtki zbog poslovanja sa Sjevernom Korejom
Foto: EPA

AMERIČKO ministarstvo financija priopćilo je da je uvelo financijske sankcije ruskoj i kineskoj tvrtki zbog toga što su, unatoč embargu pod kojim se ona nalazi, i dalje trgovale sa Sjevernom Korejom.

Kineskoj grupaciji Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading Co i njezinoj podružnici SINSMS u Singapuru zamjera se da su izvozile alkohol i cigarete u Sjevernu Koreju krivotvoreći dokumente o isporuci.

Ta "ilegalna" prodaja cigareta Sjevernoj Koreji vrijedi više od milijardu dolara na godinu, dodaje američka administracija u priopćenju.

Ruska tvrtka Profinet i njezin glavni direktor Vasilij Kolčanov također su pod sankcijama zbog toga što su sjevernokorejskim brodovima pružali lučke usluge.

Uvrštenje tih poslovnih subjekata na crnu listu američkog ministarstva financija "potvrđuje opredijeljenost Sjedinjenih Država da spriječi svaki priljev novca za djelatnosti i programe proizvodnje oružja za masovno uništavanje, u skladu s odlukama UN-ova Vijeća sigurnosti", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara