SAD uvjerava UN da Iranu treba produžiti embargo na oružje

SAD uvjerava UN da Iranu treba produžiti embargo na oružje
Foto: EPA

UKIDANJE embarga na oružje Iranu predstavljalo bi stalnu prijeteću opasnost za gospodarsku stabilnost Bliskog istoka, upozorio je u Ujedinjenim narodima državni tajnik Mike Pompeo, čije su argumente Peking i Moskva odbacili.

"To bi dovelo u opasnost zemlje poput Rusije i Kine koje ovise o stabilnim cijenama energije", ocijenio je američki dužnosnik tijekom videokonferencije Vijeća sigurnosti.

Peking smatra da Sjedinjene Države, koje su se 2018. povukle iz nuklearnog sporazuma zaključenog s Iranom, ne mogu više putem UN-a nametati međunarodne sankcije toj zemlji, odgovorio je kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

"Kina se protivi američkim pritiscima produženja embarga na oružje." SAD više nije članica nuklearnog sporazuma i više nema pravo pokrenuti međunarodne sankcije Vijeća sigurnosti", rekao je Zhang Jun. 

Rusija i Kina su obznanile da se protive produženju embarga

Rusija je također odbacila američke pritiske. "Ne možemo prihvatiti američke pokušaje da putem UN-a ozakone politiku maksimalnog pritiska." Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je upozorio da će to izazvati "nekontrolirane eskalacije".

Sjedinjene Države su nedavno predale partnerima u Vijeću sigurnosti plan rezolucije kojim se predviđa neograničeno produženje embarga na oružje Iranu koji istječe 18. listopada.

Rusija i Kina su obznanile da se protive produženju embarga i mogle bi upotrijebiti pravo na veto. Prema američkom prijedlogu teksta, bila bi zabranjena svaka prodaja oružja Iranu kao i izvoz iranskog naoružanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara