SAD: Veliki broj "rujanskih heroja" ima zdravstvenih problema

VIŠE od polovice pripadnika spasilačkih službi koji su sudjelovali u spašavanju žrtava terorističkih napada na New York 11. rujna 2001., deset mjeseci nakon napada počelo je osjećati zdravstvene probleme, pokazalo je novo američko istraživanje.

Dr. Robin Herbert, jedan od direktora medicinskog centra Mount Sinai, kazao je da su rezultati istraživanja alarmantni.

Od 250 pregledanih osoba, koji su radili na ruševinama Svjetskog trgovačkog centra (WTO) i na Staten Islandu kamo su dopremljene ruševine WTO-a, kod 57 posto otkrivene su plućne bolesti, 52 posto imalo je psihičkih problema, a 52 posto oboljelo je od bolesti uha, grla i nosa.

Uzorci su uzeti slučajnim odabirom od 500 prvih pripadnika spasilačke službe koji su sudjelovali u programu.

Tijekom jednogodišnjeg programa pregledano je više od 3.500 pripadnika spasilačkih i drugih službi. Jednogodišnji program trebao bi završiti u srpnju 2003. godine a u njemu će sudjelovati 9.000 sudionika. U spašavanju žrtava te raščišćavanju ruševina Svjetskog trgovačkog centra sudjelovalo je 40.000 pripadnika spasilačkih i drugih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj program, za sada vrijedan 12 milijuna dolara, pokrenula je senatorica Hillary Clinton. Ona je zatražila dodatnih 90 milijuna dolara iz saveznih sredstava, kako bi se još veći broj pripadnika spasilačkih i drugih službi mogao pregledati i liječiti.

´SAD se najprije mora pobrinuti za te hrabre muškarce i žene´, kazala je senatorica Clinton.

Stručnjaci misle da će pravodobno otkrivanje simptoma omogućiti i bolje i brže rješavanje zdravstvenih problema ´američkih rujanskih heroja´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara