SAD vjeruje da mu nedostaje samo jedan glas u VS UN-a

SJEDINJENE DRŽAVE vjeruju kako im u Vijeću sigurnosti nedostaje samo jedna glas kako bi osigurale potporu rezoluciji koja utire put vojnoj akciji u Iraku, doznaje su srijedu od izvora u State Departmentu.

Sjedinjene Države trebaju devet glasova 15-članog Vijeća sigurnosti, uz izostanak veta neke od stalnih članica. Izvori tvrde da su Sjedinjene Države osigurale osam glasova i nastavljaju razgovore s Meksikom i Čileom kako bi i njih pridobile na svoju stranu.

Državni tajnik Colin Powell je u srijedu razgovarao sa svojim meksičkim kolegom Luisom Ernestom Derbezom lobirajući za meksički glas u Vijeću sigurnosti, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Sjedinjene Države smatraju da već imaju glasove afričkih zemalja, nestalnih članica Vijeća sigurnosti, Gvineje, Angole i Kameruna, a računaju i na glas Pakistana, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sjedinjene Države i Velika Britanija nastavljaju razgovore s članicama Vijeća sigurnosti, nastojeći osigurati devet glasova potrebnih za njezino izglasavanje. Pri tome izražavaju spremnost na kompromis oko jezika rezolucije koja sada Iraku postavlja rok do 17. ožujka da se razoruža ili suoči s ratom.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su spremne za nekoliko dana produljiti rok Iraku, a Britanija razmatra mogućnost da se Iraku postavi nekoliko bitnih zadaća koje mora izvšriti kako bi dokazao da se razoružava. Meksiko i Čile su ranije predlagale postavljanje konkretnih zadaća Iraku koje bi testirale njegovu spremnost na razoružanje.

"Radimo na rezoluciji koja bi dobila potporu", rekao je u srijedu novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Moglo bi se, međutim, dogoditi da Sjedinjene Države unatoč dovoljnom broju glasova ipak ne proguraju rezoluciju kroz Vijeće sigurnosti jer je Francuska prijeti zaustaviti vetom.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao kako će Francuska biti protiv bilo kakve rezolucije koja odbrava vojnu akciju u Iraku.

Boucher je rekao kako spremnost Francuske da vetom zaustavi američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije bez obzira kakva ona bila šalje loš signal Iraku od kojega se očekuje mirno razoružanje.

"Odluku Francuske da vetom zaustavi rezoluciju držimo uznemiravajućom" rekao je Boucher.

Boucher je potvrdio da Sjedinjene Države računaju da će glasovanje o novoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti biti ovoga tjedna.

Izvor u State Departmentu kažu da će Bushova vlada smatrati devet dobivenih glasova moralnom pobjedom, čak i ako neka od zemalja s pravom veta zaustavi rezoluciju.

Američki predsjednik George W. Bush je već rekao kako će razoružati Saddama Husseina sa ili bez odobrenja Vijeća sigurnosti smatrajući da u prethodnim rezolucijama Ujedinjenih naroda ima dovoljno ovlasti za vojnu akciju u Iraku.

Britanski premijer Tony Blair je u srijedu kazao svojem parlamentu da Vijeće razmatra niz bitnih zadaća koje bi Irak morao izvršiti kako bi pokazao spremnost da se razoruža.

Ovi testovi bi uključili predaju antraksa, ili dokaz da je uništen, dopuštenje iračkim znanstvenicima i njihovim obiteljima da otputuju izvan Iraka kako bi ih interviewuirali UN-ovi inspektori te objašnjenje o letjelicima bez posade za koje SAD i Britanija vjeruju da se mogu upotrijebiti za nošenje kemijskog i biološkog oružja.

Nacrt rezolucije predviđa sljedeći ponedjeljak kao rok za Saddama Husseina da se razoruža, ali su Britanci izrazili spremnost da se rok produlji kako bi Bagdad mogao izvršiti postavljene zadaće.

Boucher je kazao kako su Sjedinjene Države naznačile da bi mogle za kratko produljiti postavljeni rok 17. ožujka, ali ne za 30 ili 45 dana kako su neke zemlje predložile.

U međuvremenu neimenovani američki dužnosnici kažu da su započeli tajni pregovori o predaji s iračkim vojnim dužnosnicima te kako su neki dijelovi iračke vojske već možda izrazili spremnost da se ne bore u vjerojatnom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Američke obavještajne službe procjenjuju kako vodstvo oko predsjednika Saddama Husseina nije spremno na borbu.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je u utorak javno ukazao na tajne napore Sjedinjenih Država da uzdrmaju volju iračke vojske za borbom. On je rekao kako postoji komunikacija s iračkim vojnim dužnosnicima.

"S njima se sada komunicira privatno, a komunicirat će se na javniji način. Oni će dobiti instrukcije kako da se ponašaju da bi se razumjelo i vidjelo da ne predstavljaju prijetnju", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare.

Američki dužnosnici kažu kako ne mogu ulaziti u pojedinosti ovih kontakata strahujući od odmazde Saddama Husseina.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara