SAD zbog nereda evakuira obitelji zaposlenika veleposlanstva u Venezueli

SAD zbog nereda evakuira obitelji zaposlenika veleposlanstva u Venezueli

Foto: Hina

AMERIČKA vlada naredila je evakuaciju članova obitelji zaposlenika u veleposlanstvu u Caracasu zbog produbljivanja krize u Venezueli pred kontroverzno glasovanje za koje kritičari tvrde da bi moglo označiti kraj demokracije u toj naftom bogatoj zemlji.

Predsjednik Nicolas Maduro, prkoseći pritisku i u svojoj zemlji ali i izvana, ne odustaje od formiranja ustavotvorne skupštine čiji bi članovi trebali biti izabrani u nedjelju. Nova Madurova skupština imala bi ovlasti za promjenu ustava i praktički bi time zaobišla postojeći parlament u kojem većinu ima oporba.

Maduro tvrdi da je to tijelo potrebno kako bi se vratio mir u Venezuelu nakon četiri mjeseca nasilnih sukoba između vlasti i oporbe u kojima je dosad poginulo više od stotinu ljudi.

Nasilje na ulicama se nastavlja

Nasilje na ulicama se nastavlja, a u najnovijem prosvjedu protiv Madurovih izbora u nedjelju za moćnu Ustavotvornu skupštinu poginulo je sedam ljudi. Uz sve veću međunarodnu izolaciju Venezuele, s radom je prestala i kolumbijska zračna kompanija Avianca, navodeći kao razlog "poslovna i sigurnosna ograničenja".

"Nastavljamo se boriti, nećemo napustiti ulice", poručio je oporbeni zastupnik Jorge Millan.

Uz evakuaciju članova obitelji zaposlenika, State Department je odobrio i dobrovoljni odlazak bilo kojeg člana osoblja veleposlanstva u Caracasu. U neredima u Venezueli koji traju od travnja poginulo je više od 100 ljudi. Oporba je tada pokrenula prosvjede tražeći održavanje izbora kako bi se okončala dva desetljeća socijalističke vladavine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara