SAD želi da članice NATO-a pripreme vojsku, lovce i razarače za napad Rusije

SAD želi da članice NATO-a pripreme vojsku, lovce i razarače za napad Rusije
Foto: EPA

TRUMPOVA administracija želi da članice NATO-a pojačaju svoje obrambene sposobnosti kako bi se pripremile za mogući napad Rusije, izjavili su službenici.

Američki ministar obrane Jim Mattis trebao bi se ovog tjedna sastati s NATO saveznicima u Bruxellesu kako bi raspravljali o načinima na koje se nekoliko europskih država treba pripremiti za bitku s Rusijom, koji uključuju pripremu zračnih i pomorskih snaga.

>>Poljska nudi dvije milijarde dolara za izgradnju američke vojne baze na svom teritoriju

Unatoč Trumpovoj prijateljskoj retorici prema Rusiji, plan sastanka pokazuje da njegova administracija Moskvu smatra ozbiljnom prijetnjom. U prosincu prošle godine u strategiji nacionalne sigurnosti Rusija je navedena kao jedna od najvećih mogućih prijetnji.

Na sastanku prošlog tjedna američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Szijjartu da država mora raditi na borbi protiv "zloćudnog ruskog utjecaja na Europu".

Priprema vojske, lovaca i razarača u roku od 30 dana

Početkom prošlog mjeseca američka ratna mornarica je najavila da će poslati flotu u sjeverni Atlantski ocean "kako bi se borila protiv ruskih osvetničkih ciljeva", a članice NATO-a pokrenule su vježbe obrane protiv mornaričkih i cyber-napada.

Izvori su za Reuters izjavili da će Mattis potaknuti NATO na pripremu 30 kopnenih jedinica, 30 eskadrila lovaca te 30 ratnih brodova, uključujući razarače, za borbu protiv Rusije, u roku od 30 dana. Svaka kopnena jedinica trebala bi imati između 600 i 1000 vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara