Sada je jasno, Todorić više ne može sam upravljati Agrokorom

Sada je jasno, Todorić više ne može sam upravljati Agrokorom

Foto: Goran Stanzl, Jurica galoić/Pixsell

U NEDJELJU popodne proradio je konačno Agrokorov PR, nije bilo druge nakon što je Bloomberg u subotu uspio dobiti službenu izjavu iz Sberbanke u kojoj Maxim Polatejav najavljuje postavljanje svojih ljudi u upravu hrvatske kompanije.

Sada i iz Agrokora priznaju da se "mijenja poslovni model", a ruske banke koji im sjede za vratom nazivaju investitorima. Ovakva reakcija, iako stiže kasno, konačna je potvrda da Todorić više ne može sam odlučivati o sudbini Agrokora, te da je njegov poslovni plan potrošen.

"Pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze", poručili su.

Rusi će spasiti Agrokor od bankrota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom stidljivom priopćenju nema još potvrde promjena u upravi, no oko toga nema sumnje, Maksim Poletajev najavio je kako vjerovnici traže kontrolu nad tekućim poslovanjem. Sberbank zajedno s drugim vjerovnicima radi na tromjesečnom planu likvidnosti, koji bi trebao biti potvrđen do utorka.

Nakon toga pristupit će restrukturiranju kompanije, izglednom se smatra prodaja Leda i Jamnice. Bit će to početak dugog procesa, jer ruski bankar najavio je kako će dugoročno tražiti investitora s iskustvom u industriji. To je možda i najbolja vijest u ovoj situaciji, jer dobavljači najviše strahuju od rasprodaje sustava u kojoj bi ioni mogli biti uništeni.

Ovako, čini se da će ruskom intervencijom Agrokor biti spašen od bankrota koji bi uslijedio da 2018. ne isplati dospjele PIK obveznice što bi aktivitalo dodatne kredite. Uz jednu ključnu promjenu – bez Ivice Todorića u priči.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara