Sada je sasvim jasno, Mladen Bajić pukao je pod medijskim pritiskom i to mu nije prvi put!

Sada je sasvim jasno, Mladen Bajić pukao je pod medijskim pritiskom i to mu nije prvi put!

Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

"ISTUPIO sam iz zakonskog pravila da glavni državni odvjetnik ne zastupa optužbu u slučajevima koje njegovi suradnici nisu obavili zakonito. Ali, medijski pritisak bio je toliki da nisam imao izbora", riječi su glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića prije šest godina u slučaju Brezovica kada je morao odgovarati na pitanja javnosti je li pogriješio kad je predmet Brezovica uzeo u svoje ruke? Bajić se tada vadio u javnosti, visila je njegova ostavka, a sve zbog toga jer se odlučio uključiti nakon "medijskog pritiska".

Bajić opet pukao

Čini se da je danas Bajić ponovno pukao pred medijskim pritiskom u slučaju Kamensko koji na kraju svog kraka ima medijskog tajkuna Ninoslava Pavića te neformalnog vladara medijske scene, ali i Hrvatske, Ivicu Todorića.

Analiza slučaja Kamensko, odnosno sve što se događalo u posljednjih mjesec dana upućuje nas na taj zaključak. Sve je krenulo od radnica Kamenskog i Udruge Pravo na grad koji su u prosincu prošle godine podnijeli kaznenu prijavu protiv čelnika svoje tvrtke. Zanimala ih je pravda, ali i istina o tome da je njihova tvrtka namjerno uništena zbog atraktivnih nekretnina.

Kome ne pakirati? I zašto?

Policijska obrada, odnosno izvidi trajali su deset mjeseci na ovom slučaju. Prema onom što je izlazilo u medijima nikada do ovog slučaja MUP nije na jednom slučaju radio ovako dugo i ovako temeljito. Skupljeni su iskazi, prikupljen je materijal, a postalo je vrlo brzo jasno da su projekti na temelju kojih se dizala vrijednost tvrtki bili fiktivni. Imaju iskaze ljudi, odnosno njihova priznanja, kako je akcija Kamensko bila pomno organizirana, a ključnu ulogu imala je tvrtka Dalta, danas u vlasništvu Ninoslava Pavića. Pratio se trag novca koji je vodio na kraju do Agrokora.

Državno odvjetništvo, unatoč indicijama policije bilo je čvrsto u namjeri da taj predmet ostane na dnu ladice. Paviću i Todoriću odlučilo se, čini se, ne pakirati.

Pratio se trag novca

No, dogodilo se nešto nepredvidivo. Trag novca u slučaju Dalta kao i Kamenskog postao je vidljiv na službenim dokumentima koji su dostupni široj javnosti pa tako i novinarima. Kako se, kod koga, kada i koliki su se krediti dizali postalo je jasno iz zemljišno-knjiških izvadaka. Iz katastra postalo je jasno tko će profitirati od propasti Kamenskog. Iz financijskih izvješća postalo je jasno kako su se napumpavale vrijednosti tvrtke. Iz Vladinih dokumenata postalo je jasno na temelju kojih (nepostojećih) projekata se dobivao novac. Iz sudskog registra postalo je jasno tko je vlasnik pojedine tvrtke i na što su tvrtke registrirane. Sa skupština društava jasno je bilo tko je direktor, tko vlasnik, a tko u Nadzornom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve je bilo jasno i neovisnim promatračima, no Odvjetništvo je uporno sklanjalo svoje poglede i odlučilo o tome ništa ne pitati glavne aktere. 

Lagalo se

Mladen Bajić 15. studenog predstavnicima radnica Kamenskog te čelniku Udruge Pravo na grad Teu Celakoskom rekao je "kako nisu dobili izvještaje o istražnim radnjama koje je policija napravila" te da su im "ruke vezane".

"Čekamo policiju", rekao je Bajić, što je čini se bio okidač za MUP. Naime, sljedećih dana ta njegova izjava pokazat će se kao obmana s obzirom da je policija više puta tražila na temelju svoje kriminalističke obrade da se krene u istragu te da se uključi DORH.

Policija je, bez DORH-a, što je potvrdila glasnogovornica  Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček, odnosno bez naloga ŽDO-a koji je to uskratio, uhitila čelne ljude Kamenskog. Nakon što su uhićeni, Državno odvjetništvo šest sati je odbijalo dati nalog za pretres poslovnih prostora i stanova. Na koncu konca, Odvjetništvo je odbilo pisati kaznenu prijavu protiv dvojca iz Kamenskog već je to uradila policija!

Igrokaz oko komisije

Na kraju dolazimo do potpunog igrokaza od medijskih i financijskih moćnika ustrašenog Mladena Bajića koji za Kamensko osniva - pazite sada - komisiju!

"Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli dogovoreno je da će u skladu s Protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere, provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika", navodi se u sinoćnjem priopćenju.

Borba protiv korupcije nije prezreni Sanader!

Da bi glupost oko komisije bila veća valja naglasiti kako je prema Zakonu o kaznenom postupku sasvim jasno da policija i Državno odvjetništvo rade zajednički pa je zaista nejasno zašto se sada mora osnivati i "zajednička komisija" od predstavnika policije i Odvjetništva. Stvar bi se vrlo lako mogla pojasniti onom: "ako ne želiš da se nešto riješi - osnuj komisiju".

U svojoj konačnici slučaj Kamensko, upućuje nas na to kako u Hrvatskoj ipak ima nedodirljivih. Iako se ova parola zlorabi u političke svrhe, postupci oko propalog tekstilnog diva kažu kako nam nedodirljivi i dalje dolaze iz medijskih i financijskih centara moći. Sve je isto kao i devedesetih godina, a borba protiv korupcije počinje i završava s klupom za optuženike gdje sjedi od svih prezreni Ivo Sanader.

Eh da. Što je ono Bajić radio u Sanaderovom mandatu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara