Sada je službeno: Vanja Sutlić najgori je ravnatelj HRT-a u povijesti

Sada je službeno: Vanja Sutlić najgori je ravnatelj HRT-a u povijesti

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

SADA je jasno zbog čega je Vanja Sutlić prije neki dan tako gorljivo branio Željka Keruma i njegovo pravo da vrijeđa Srbe. Zbog toga što se i njemu zna omaknuti. Ne bi nas uopće čudilo da i ovo tituliranje jedne od svojih zaposlenica "četničkom kurvetinom" ravnatelj HRT-a uklopi u sferu "privatnosti" u koju je zabranjeno ulaziti. Od Sutlića zaista možemo svašta očekivati.

Jezik brži od pameti

Kamo sreće da je ovo njegov prvi ovakav ispad. Etičko povjerenstvo HRT-a već ga je ukorilo zbog toga što je Elizabeti Gojan rekao da je napravila karijeru "na leševima novinara" koji su dobili otkaze devedesetih. Dakle, čovjeku je često jezik brži od pameti.

Kamo sreće i da je ovo Sutlićev najveći grijeh. Međutim, ispred verbalnih ispada nalazi se dugačak popis ostalih grijeha: pad gledanosti, pad prihoda, par ugleda, pada kriterija... Kamo sreće da barem ovo bude kap koja će preliti čašu (nečijeg) strpljenja i da Sutlić otplovi na svojoj novoj jahti što dalje od Prisavlja.

Sutlić najbolji od najgorih

Ovo nije pretjerivanje: Vanja Sutlić definitivno je najgori ravnatelj u povijesti HRT-a. A bilo ih je svakakvih. Antun Vrdoljak provodio je čistke, Ivan Parać naručivao tone toalet papira, Ivica Mudrinić puštao Obrada Kosovca i Miljenka Manjkasa da provode programski džihad, Ivica Vrkić pokušavao oprati devastirani imidž javne televizije, Mirko Galić poput spužve amortizirao udarce i održavao kakav-takav mir na Prisavlju.

No, svatko od njih imao je barem neku izrazitu kvalitetu ili izrazitu zamjerku: neki su bili bezvezni, a neki pravi zlodusi, bilo ih je malignih i benignih, bezobraznih i pristojnih. Ali nikad u povijesti nije bilo osobe poput Vanje Sutlića. Koji je bio sve.

Nitko tako ambiciozan, a tako nesposoban

Nikad nije bilo čovjeka tako malo posvećenog poslu, a toliko željnog fotelje. Osobe s tako malo autoriteta i s tolikom željom da ga shvate ozbiljno. Nekoga tako ovisnog o politici i tako prijetvornog u tumačenju kako s politikom nema veze. Nije bilo ravnatelja koji su odjednom uspjeli postići sve: zaratiti s novinarima, osramotiti se u javnosti, oslabiti financijsku neovisnost javne televizije, pretvoriti HRT u leglo parazita i unakaženo truplo na kojem lešinare njegovi prijatelji ili prijatelji njegovih prijatelja...

Nitko prije Sutlića nije bio toliko ambiciozan, a tako nesposoban. I nitko prije njega nije se tako malo miješao u svoj posao, a u isto vrijeme želio prisvojiti sve zasluge. I nitko prije njega nije tako malo radio, a tako puno štete nanio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obranaški refleks ugroženog foteljaša

I stoga, ovaj gaf o "četničkoj kurvetini" nije samo gaf. To je Sutlićevo prirodno stanje u kojem se obračunava s onom istom novinarkom koja je putem internog e-maila postavila kolegama pitanje vlada li mafija HRT-om. To je tipičan obranaški refleks olinjalog foteljaša koji očajnički napada čim se osjeti ugroženim.

Zavadi sa svima, a brani Hloverku i Čuljak

Sutlić će, primjerice, ostati upamćen kao ravnatelj koji je ratovao s Aleksandrom Stankovićem i Denisom Latinom, a štitio Hloverku Novak Srzić i Dijanu Čuljak. Ne iz ljubavi, već iz iskonskog nagona za preživljavanjem. Stanković i Latin ga ugrožavaju, razbijaju iluziju o njegovu autoritetu, dok Hloverka i Čuljak predstavljaju (politički i interesni) zalog njegova opstanka. Lakše mu je bilo zaratiti sa cijelom redakcijom Informativnog programa, nego s dvije osobe koje je grčevito branio: Hloverku kao najbolje rješenje na urednicu, Čuljak od optužbi za veze s mafijom ili za korupciju.

Bilo je takvih ravnatelja i ranije. Jedni su čistili redakcije od nepoćudnih kadrova, drugi su puštali partijske komesare da to rade, treći su samo krali guz-papir, četvrti se nisu miješali u svoj posao, peti su pak balansirali na rubu brinući da se nikome ne zamjere. A Vanja Sutlić radi sve to. Možda ne krade toalet papir kao Ivan Parać, ali zato se provodi po mondenim destinacijama. Svakome po ukusu.

Aktivno radio na propasti HRT-a - onda kad je radio, a ne putovao

I opet, kamo sreće da je nazivanje novinarke "četničkom kurvetinom" Sutlićev najgori grijeh. Za to postoji isprika i kajanje i sudska sankcija. Ali to bi ipak mogla biti kap koja će preliti čašu strpljenja. Sutlić ne snosi samo objektivnu odgovornost za raspad sistema na Prisavlju, za upropaštavanje javne televizije, zatupljivanje nacije i sakrivanje istine. On je aktivno radio na tome. Naravno, onda kad je radio, a ne landrao okolo.

Dakle, nema apsolutno nijednog suvislog razloga da Vanja Sutlić ostane na čelu HRT-u. Sve što je radio, vodilo je propasti HRT-a, a kad nije radio - što je bilo tri četvrtine vremena - puštao je druge da dovrše devastaciju. Stoga bi njegov odlazak bio najmanja šteta. Samo, pitanje je tko će ga smijeniti. I zašto?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara