SADAMOV IMIDŽ JUNAKA RAZBIJEN U OČIMA ARAPA

Mnogim Arapima je pitoma predaja Sadama Huseina označila potpuno poniženje čovjeka koji je o sebi gradio sliku najsnažnijeg borca za prava Arapa i reinkarniranog muslimanskog ratnika iz 12. stoljeća Saladina. L

Učestalo emitiranje iz bliza snimljenih kadrova Sadama kako se prepušta liječničkom pregledu američkih snaga praćeno je s nevjericom, posramljenošću i gađenjem.

Stalno ponavljani televizijski prilog prikazuje američkog liječnika kako rukama u gumenim rukavicama prolazi kroz Sadamovu kosu, očito tražeći moguće nametnike, otvara mu širom usta, uzima bris i gleda mu u uši. Bivši irački tiranin djeluje neuredno, grubo i pokorno.

"Nijedan Arapin ni musliman nikad neće zaboraviti ove slike. One su dirnule nešto vrlo, vrlo duboko", izjavio je iskusni marokanski neovisni novinski komentator Halid Džamai.

"Prikazivanje tih snimaka je sramotno. One se protive ljudskom dostojanstvu, jer ga prikazuju kao gorilu koji je izašao iz prašume, a netko mu u kosi traži uši", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Volio bih da je to holivudski film, da su to snatrenja nekog američkog redatelja", rekao je Palestinac Salah Ahmed. "Prizor u kojem ga pregledavaju američki liječnici nešto je najbolnije nakon rušenja njegovih kipova".

Jaz između slike koju je Sadam o sebi stvarao 30 godina i sramotnog poraza i predaje u stvarnosti prikazan je Iračanima, Arapima i cijelom svijetu, koji se tako uvjerio u ispraznost njegovih hvalisanja.

"Nisam mogao vjerovati očima. Je li to doista Sadam Husein...? Mislio sam da je to neka pogreška, neka nova američka igra, ali sam se onda sjetio kako je lako predao Bagdad. Ljut sam i gnjevan", rekao je aktivist za ljudska prava Nabil Gazawi.

"Vidjeli smo televizijsko razotkrivanje 30-godišnje laži. Vođa se predao bez borbe, Arapski svijet je u nevjerici, arapski mediji u šoku", napisao je novinar saudijskog dnevnika Asharqa al-Awsata Tareq al-Hamed.

Arapski tisak na naslovnicama je objavio fotografije slomljenog i neurednog Sadama u američkom pritvoru paralelno sa starim slikama arogantnog diktatora u skupim odijelima i palačama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara