Sadamova kćerka traži međunarodno suđenje

Sadamova kćerka traži međunarodno suđenje
NAJSTARIJA kćerka bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina pozvala je u četvrtak, u ekskluzivnom intervjuu CNN-u iz Jordana, da se suđenje njezinu ocu održi pod međunarodnom paskom, ističući da mu pod iračkim privremenim upravnim vijećem neće biti pravedno suđeno.

Raghad Husein (35) trenutačno boravi u Jordanu, gdje je sa svojom mlađom sestrom i njihovom djecom dobila azil nakon američke invazije na Irak u travnju.

"Naravno da mislim da mu neće biti pravedno suđeno" pod postojećim režimom, rekla je dodajući da "prijelaznu vladu ne priznaje nitko u arapskom svijetu".

"Želim pravedno suđenje pod međunarodnim nadzorom. To je legitimno pravo svakog ljudskog bića", rekla je Raghad Husein.

Komentirajući Sadamove snimke nakon što je uhićen, njegova kćerka ustvrdila je da se na prvi pogled vidi da njezin "otac nije pri punoj svijesti" dodajući da je "uvjerena kako je bio drogiran".

Bivši irački diktator nalazi se trenutačno u rukama američkih snaga na nepoznatoj lokaciji u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irački ministar pravosuđa: Sadamu će suditi irački suci u Iraku

Irački ministar pravosuđa Hašem al Šibli je ocijenio da bi svrgnutom predsjedniku Sadamu Huseinu trebalo suditi u Iraku i to isključivo irački suci.

"Odbacujemo zahtjeve da bivšem predsjedniku sudi međunarodni sud i ističemo da je potrebno suditi mu u Iraku", rekao je ministar u izjavi za iračku televiziju.

On je istaknuo i da "irački suci imaju veliko iskustvo na tom polju koje ih čini sposobnima da organiziraju proces protiv onih koji su počinili zločine protiv iračkog naroda". Ministar je odbacio ono što "govore Iran, Izrael ili druge strane o suđenju bivšem iračkom predsjedniku".

Iračko prijelazno vijeće je potvrdilo da će se Sadam Husein pojaviti pred kaznenim iračkim sudom zaduženim za suđenje bivšem režimu za zločine protiv čovječnosti, a čije je osnivanje najavljeno za 10. prosinca.

Međutim, Nasir Šaderži, član prijelaznog vijeća je rekao da "sve zemlje, države i pojedinci imaju pravo podići tužbu pred tim sudom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara