SAD-u prijeti pojava hibridnih ljudožderskih pitona

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SVE VIŠE slučajeva hvatanja dvije vrste odbjeglih pitona u SAD-u kod znanstvenika izaziva zabrinutosti da bi se dvije neameričke vrste zmija mogle spariti i proizvesti novu hibridnu vrstu koja bi mogla u velikoj mjeri postati opasna po ljude.

Nedavno hvatanje pet afričkih pitona blizu nacionalnog parka Everglades u Floridi, koji je već pun burmanskih pitona, brine znanstvenike, koji strahuju da bi moglo doći do opasnog hibridnog parenja koje otključava opasne recesivne gene i kod potomstva može izazvati agresiju.

Evergladesi kao mjesto iz noćnih mora

Dvije vrste pitona već su se uspješno sparile u zatočeništvu. Burmanski pitoni u pravilu ne napadaju ljude u svom prirodnom okolišu, ali afrički pitoni su poznati po tome. Kako je rekao jedan član Muzeja prirodnih znanosti Floride, "afrički pitoni su opaki čim izađu iz jajeta, i takvi ostaju cijelog života".

Ne zna se mogu li afrički i burmanski pitoni roditi plodno potomstvo, ali sve veća mogućnost hibridnog parenja dvije vrste velikih zmija počinje činiti močvare Evergladesa mjestom iz noćnih mora.

Opasnost po ljude i lokalnu faunu

Florida je ove godine počela s programom istrebljivanja burmanskih pitona, koji su postali velik problem, posebno nakon što je jedan od njih ugušio bebu. Pitone su ljudi kupovali kao egzotične ljubimce, i onda ih puštali u divljinu kad se nisu mogli nositi s njima. Ipak, plodno tlo Evergladesa omogućilo je azijskim zmijama da razviju ogromnu populaciju. Dosad je uhvaćeno 18 zmija.

Još 1994. je izvještaj floridskog Ureda za zaštitu okoliša izrazio zabrinutost oko eksplozije invazivnih stranih vrsta zmija u toj državi. Suptropska klima, izrazito pogodna zmijama, zajedno sa činjenicom da je Miami grad u kojemu se odvija većina trgovine egzotičnim zmijama u SAD-u, opasna su kombinacija. Izvještaj je posebno napomenuo afričke pitone.

Naravno, pojava dvije vrste zmija koje u Evergladesima nemaju ništa slično prirodnim protivnicima vrlo je opasna i po lokalnu prirodnu ravnotežu, a neki smatraju da bi u budućnosti lov na zmije mogao postati jedno od unosnijih radnih mjesta u Floridi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara