Salvini prijeti da će bojkotirati Nutellu jer mu nije dovoljno talijanska

Salvini prijeti da će bojkotirati Nutellu jer mu nije dovoljno talijanska
Foto: EPA

DESNIČARSKI oporbeni vođa Matteo Salvini zaprijetio je da će bojkotirati Nutellu jer njezini sastojci nisu 100 posto talijanski. 

"Predomislio sam se jer sam doznao da Nutella sadrži lješnjake iz Turske pa bih radije pomagao kompanijama koje koriste talijanske proizvode", rekao je Salvini na skupu. 

"Radije bih jeo talijanske proizvode ako tako mogu pomoći talijanskim poljoprivrednicima", dodao je 46-godišnji Salvini. 

Često govori o tome što jede

Salvini voli javno isticati svoje prehrambene navike u sklopu svoje strategije na društvenim mrežama. Nutellu je često isticao na fotografijama hrane na svojim profilima na Twitteru i Facebooku. 

Također vodi talijansku nacionalističku stranku Ligu čiji je moto "Prvo Talijani". Liga prema ispitivanjima javnog mišljenja vodi s oko 32 posto podrške. 

Salvini se opisao "jednim od najvećih talijanskih potrošača Nutelle". "Koga je briga za dijetu?" dodao je. 

U videu na Facebooku je Ferrero i druge domaće prehrambene tvrtke pozvao da "nabavljaju talijanski šećer, lješnjake, mlijeko". 

Ferrero, proizvođač Nutelle, najveći je svjetski otkupljivač lješnjaka. Talijanski uzgoj lješnjaka nije dostatan za proizvodnju Nutelle. 

Ni svi proizvođači talijanske tjestenine ne koriste talijansku pšenicu jer je Italija ne proizvodi u dovoljnim količinama. 

Ferrero je odbio odgovoriti na Salvinijeve primjedbe

Na njihovoj mrežnoj stranici piše da lješnjake kupuju "većinom u Turskoj i Italiji", ali i u Gruziji, Čileu, Južnoj Africi i Australiji, te da promoviraju društveno odgovoran i održiv uzgoj. 

Turska proizvodi 70 posto količine lješnjaka u svijetu, a slijedi je Italija s 20 posto, prema podacima UN-ove organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO). 

The New York Times i drugi mediji izvijestili su da industrija lješnjaka u Turskoj izrabljuje djecu i većinom sirijske izbjeglice.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara