ŠAMAR IZ BERLINA Merkel: Hrvati, morate poštovati odluku arbitražnog suda

ŠAMAR IZ BERLINA Merkel: Hrvati, morate poštovati odluku arbitražnog suda

Foto: FAH

NEKOLIKO sati prije objave odluke arbitražnog suda o ishodu arbitraže između Hrvatske i Slovenije, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu o svemu se očitovalo priopćenjem.

> IZ MINUTE U MINUTU Danas je dan odluke o granici

Priopćenje, putem kojega Berlin poziva Hrvatsku da prihvati odluku, u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine.

Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati te da ih stranke moraju implementirati.

Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom", navode iz Veleposlanstva.

Odluka u 14 sati

Podsjetimo, Gilbert Guillame, predsjednik arbitražnog suda u Den Haagu, pročitat će u 14 sati odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu, no predstavnici Hrvatske neće biti u sudnici, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog "teške povrede arbitražnog postupka".

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara