Samo nekoliko stotina Sirijaca uzelo je od Njemačke novac da se vrate kući

Samo nekoliko stotina Sirijaca uzelo je od Njemačke novac da se vrate kući
Foto: Hina/EPA

VRLO mali broj Sirijaca koji su uslijed građanskog rata izbjegli u Njemačku je prihvatio financijsku pomoć njemačke vlade za povratak u domovinu. 

U 2017. je 199 osoba zatražilo financijsku pomoć za "dobrovoljni povratak" u Siriju, navodi se u odgovoru njemačke vlade oporbenim Zelenima koji je u ponedjeljak na uvid dobila agencija dpa. 

Prošle godine je federalna vlada subvencionirala povratak 466 osoba u Siriju. U prva četiri mjeseca ove godine, 77 izbjeglica je zatražilo ovakvu vrstu potpore. 

Što je potaknulo Sirijce i Palestince koji su tamo živjeli na povratak u Siriju, nije statistički zabilježeno, ali su se "nostalgija za domovinom, poteškoće u integraciji i bolest članova obitelji" često navodili kao razlozi. 

Najviše molbi za financijskom pomoći je u 2018. pristiglo od izbjeglica koje su živjele u Donjoj Saski, Bavarskoj i Hessenu. 

Od početka građanskog rata u Siriji 2011., oko 5,7 milijuna ljudi je napustilo zemlju. U Njemačku ih je primljeno oko 780 tisuća.

Njemačka vlada slaže se s procjenom agencije UN-a za izbjeglice prema kojoj uvjeti za povratak izbjeglica u Siriju još nisu zadovoljeni po pitanju "sigurnosti i dostojanstva". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara