"Samoizolacija Srbije zbog odcjepljenja Kosova je put u beznađe"

"Samoizolacija Srbije zbog odcjepljenja Kosova je put u beznađe"

POTPREDSJEDNIK srbijanske Vlade Božidar Đelić je u razgovoru za Blic prokomentirao trenutnu političku situaciju u Srbiji te se osvrnuo na stav premijera Koštunice, o tome da Srbija u Europsku uniju može samo sa Kosovom, kao svojim sastavnim dijelom.

"Demokratska stranka će sudjelovati u ovoj vladi samo ako ona bude radila na svih pet prioriteta, među kojima su i integracije u EU. Ciljevi vlade su i dalje nepromijenjeni - da do kraja 2008. godine dobijemo status kandidata, ukinemo vize i kandidiramo se za razvojne fondove EU. S druge strane, politika samoizolacije je put u beznađe“, smatra Đelić.

"Oni koji misle da će se Kosovo bolje braniti tako što prekidamo pregovore i odnose sa EU ne nude nikakvu alternativu. EU niti ima moć priznanja, niti je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To su učinile njene članice pojedinačno. Srbija nikad neće trgovati Kosovom, ali neće ni odustati od stabilnosti i budućnosti", rekao je.

"Najbolji put za obranu Kosova je nastavak puta europskih integracija"

Đelić je priznao kako je politika Srbije "i Kosovo i Europa", no rekao je kako "moraju misliti na budućnost svih građana, jer to je odgovorna politika". "Europa je podijeljena oko Kosova i Metohije. Oni koji se zalažu za Kosovo u Srbiji, poput Rumunjske, dali su nam do znanja da je najbolji put za njegovu obranu nastavak puta europskih integracija", rekao je, dodajući kako imaju i podršku Rusije.

"Srbija se neće samoizolirati. Činjenica je da su kontakti na nižem nivou, ali to je mjera koju bi povukla bilo koja europska i demokratska zemlja", rekao je Đelić te dodao: "Politika samoizolacije je put u beznađe. Tako ćemo samo prouzročiti nesrazmjernu reakciju onih koji su jači i koji su prekršili međunarodno pravo i na tom putu mi ne možemo pobijediti. Dosadašnji rezultati naše državne politike o Kosovu su postignuti samo zato što smo koristili mudru diplomaciju i pravo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da se očuva stabilnost u cijeloj Srbiji, uključujući i Kosovo. Od velike važnosti biti će i kako će se međunarodna zajednica - Unmik, koji priznajemo i Euleks, kojeg ne priznajemo, postaviti prema Srbima i svim nealbancima koji vide Srbiju kao svoju domovinu. Svaki nasilnički pokušaj da se proizvede lojalnost prema Prištini tamo gdje je nema, vodila bi u nove tenzije i okršaje. Zato je velika odgovornost na međunarodnoj zajednici", smatra potpredsjednik srbijanske vlade.

"Ambasade nije čuvalo dovoljno policajaca"

Đelić se osvrnuo i na nerede koji su izbili 21. veljače i u kojima su napadnute inozemne ambasade te je jedna osoba poginula.

"Svatko radi svoj posao. Izjavljujem sućut porodici tragično poginulog mladića. Želim zahvaliti policajcima koji su imali težak zadatak tog dana, ali ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je bilo nedovoljno snaga pred ambasadama, za koje smo svi mogli pretpostaviti da će biti izložene napadima", rekao je Đelić.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara